Descoperire monumentală făcută de un profesor de istorie în Italia
Douglas Boin, profesor de istorie la Universitatea Saint Louis din SUA, a anunțat o descoperire monumentală la conferința anuală a Institutului Arheologic din America.
Profesorul a dezvălui că a găsit împreună cu echipa sa un templu roman antic ce aduce dovezi importante despre trecerea socială de la zei păgâni la creștinism în interiorul Imperiului Roman.
„Am găsit trei ziduri de la o structură monumentală despre care dovezile sugerează că a aparținut unui templu roman ce datează din perioada lui Constantin cel Mare. Datează din secolul IV e.n. și ar fi o completare remarcabilă la peisajul din acest colt al Italiei. Arată continuitatea dintre lumea păgână clasică și lumea romană creștină timpurie”, a explicat profesorul Boin.
Profesorul a făcut această descoperire monumentală în vara anului 2023
Boin a făcut această descoperire monumentală alături de echipa sa în vara anului 2023. Expert în tranzițiile religioase ale romanilor, profesorul a făcut săpături în orașul Spello, la aproximativ 2 ore și jumătate de Roma. Profesorul a ales orașul pe baza unei scrisori din secolul IV de la Împăratul Constantin adresată oamenilor despre o sărbătoare religioasă.
Rescriptul, descoperit în secolul XVIII, permitea oamenilor din Spello să organizeze un festival religios în orașul lor în loc să călătorească la un alt festival, aflat la mare depărtare. Totuși, locuitorilor li se cerea să ridice un templu pentru strămoșii divini ai lui Constantin, Dinastia Flaviană, și să-i venereze, fapt ce demonstrează cât de multiculturală era societatea romană la acea vreme.
„Exista o continuitate religioasă remarcabilă”
„Exista o continuitate religioasă remarcabilă între lumea romană și lumea creștină timpurie. Lucrurile nu s-au schimbat peste noapte. Înainte de descoperirea noastră, nu am avut vreun indiciu că existau situri fizice religioase asociate cu această practică târzie a cultului imperial. Spello a oferit un potențial fantastic pentru o descoperire majoră a unui cult imperial sub un conducător creștin”, a adăugat Boin, citat de EurekAlert.
„Există dovezi din alte locuri din lumea romană conform cărora conducătorii creștini au sprijinit practicile cultului imperial. Știm că păgânii venerau în templele lor din secolul IV, dar acele descoperiri au fost mici și nesemnificative. Știm de asemenea că creștinii susțineau cultul imperial. Acest templu face legătura între acele două repere, iar din acest punct de vedere nu se aseamănă cu niciun alt templu despre care știu eu din lumea mediteraneeană a Imperiului Roman din secolul IV”, a completat profesorul.
Primul împărat roman care s-a convertit la creștinism
Odată cu această descoperire, Boin poate demonstra acum modul în care schimbările din societate s-au întâmplat încetul cu încetul. Deși Constantin a fost primul împărat roman care s-a convertit la creștinism, aveau să treacă alți 70 de ani pentru ca creștinismul să devină religia oficială a imperiului, sub Teodosiu I. În tot acel timp, a fost nevoie de multă convingere pentru ca cei care încă mai venerau zei păgâni să treacă la creștinism.
Autor, translator și eseist, Douglas Boin este profesor de istorie la Universitatea Saint Louis din SUA.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Descoperire monumentală: Un palat vechi de 4.000 de ani, găsit într-un oraș antic din China
Descoperire importantă la mormântul unui șaman vechi de 9.000 de ani
Prima descoperire preistorică de artă rupestră cu cărbune din Franța
Descoperire importantă la Casas del Turuñuelo, un sit din Epoca Fierului din sud-vestul Spaniei