Arheologii din Irak au descoperit două temple construite unul peste celălalt. Templul mai recent, elenistic, datează din secolul al IV-lea î.Hr. și este un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare.
Templul conținea o cărămidă arsă cu o inscripție aramaică și greacă care face referire la „cel care a dat doi frați”, o posibilă referire la regele macedonean, care a cucerit o mare parte a lumii cunoscute în timpul domniei sale de 13 ani, între 336 î.Hr. și 323 î.Hr.
Arheologii de la Muzeul Britanic din Londra au descoperit templul mai vechi în timpul săpăturilor de la Girsu, un oraș sumerian cunoscut acum sub numele de Tello, în sud-estul Irakului. Săpăturile fac parte dintr-un proiect în desfășurare realizat de muzeu, cunoscut sub numele de Proiectul Girsu, care se concentrează pe aflarea mai multor informații despre istoria bogată a orașului, notează LiveScience.
Rămășițele templului sumerian mai vechi au fost găsite îngropate „exact în același loc” cu construcția mai nouă, care este un templu dedicat lui Hercule „și de echivalentul său sumerian, eroul zeu Ningirsu (cunoscut și sub numele de Ninurta)”, a spus Sebastien Rey, arheolog și conservator al Mesopotamiei Antice la Muzeul Britanic, care a condus săpătura.
Faptul că un templu a fost ridicat pe același loc unde se afla unul acum 1.500 de ani nu a fost o coincidență, iar locul trebuie să fi avut o anumită semnificație pentru oamenii Mesopotamiei, au spus cercetătorii.
„Acest lucru arată că locuitorii Babiloniei din (secolul al IV-lea î.Hr.) aveau o cunoaștere vastă a istoriei lor. Moștenirea sumerienilor era încă foarte vie”, a spus Rey.
Explorând situl cu cele două temple, arheologii au descoperit un dram de argint (o monedă greacă antică) îngropat sub un altar sau un sanctuar, precum și o cărămidă cu inscripția despre cei doi frați.
„Inscripția este foarte interesantă pentru că menționează un nume babilonian enigmatic scris în greacă și aramaică. Numele ‘Adadnadinakhe’, care înseamnă ‘Adad, dătătorul de frați’, a fost evident ales ca titlu ceremonial datorită tonului său arhaizant și conotațiilor simbolice. Toate dovezile indică faptul că numele era extraordinar de rar”, a spus Rey.
Inscripția în sine este o aluzie la Zeus, zeul grec al cerului, care este adesea simbolizat printr-un fulger și un vultur. Ambele simboluri pot fi găsite pe monedă, care ar fi fost bătută la Babilon „sub autoritatea lui Alexandru cel Mare. Îl înfățișează pe Heracle (Hercule) într-un portret tânăr, bărbierit, care amintește puternic de reprezentările convenționale ale lui Alexandru, pe o parte, Zeus fiind pe cealaltă”, a spus Rey.
Zeus „l-a recunoscut pe Alexandru drept fiul său prin intermediul oracolului Ammon. Practic, el a devenit literalmente ‘dătătorul de frați’, deoarece a afirmat o legătură frățească între Alexandru și Heracle”, a spus Rey.
Cu toate acestea, cercetătorii nu știu încă dacă regele macedonean a vizitat cu adevărat situl.
„Dar ar fi putut să aibă ocazia să meargă acolo, fie în timpul șederii sale în Babilon, fie făcând o ocolire pe drumul spre (orașul) Susa. Semnificativ, el a putut să-și plătească soldații după ce a cucerit Babilonul, deoarece vistieria orașului i-a fost predată. Acest lucru însemna că Alexandru și generalii săi controlau averea regiunii și, probabil, au folosit argintul babilonian pentru a bate numeroasele monede care au fost bătute în oraș”, a spus Rey.
Pe lângă artefacte, cercetătorii au găsit și ofrande oferite în mod normal după o bătălie, inclusiv figurine de lut cu soldați.
„Figurinele recuperate, care proveneau din diferite locuri din lumea elenistică, trebuie să fi fost aduse în temple de către vizitatori. Printre acestea se numără călăreții macedoneni pe cal, care au puternice asocieri cu Alexandru. Cu toate acestea, ele ar putea fi, de asemenea, asociate cu un cult al eroismului războinic”, a spus el.
„Împreună cu semnele clare ale unei prezențe alexandrine în templu, acesta ridică posibilitatea intrigantă ca Alexandru să fi fost direct și activ implicat în (reînființarea templului) și/sau că acesta a ajuns să includă un memorial pentru macedonean după moartea sa timpurie”, a concluzionat Rey.
Test de cultură generală. Care a fost prima femeie pe Pământ, potrivit mitologiei grecești?
Imagini prin satelit declasificate din Războiul Rece au dezvăluit fortificații romane antice
Tumoare făcută din dinți, găsită în pelvisul unei femei din Egiptul antic
O comoară impresionantă de monede romane a fost descoperită în largul coastei Sardiniei