Misterul unei inscripții de pe un sfinx de bronz, descoperit la începutul secolului al XIX-lea, a fost elucidat 100 de ani mai târziu.
Statuia din bronz ce înfățișează un sfinx datează din secolul III și a fost găsită în Potaissa, fostă așezare dacică, acum orașul Turda din județul Cluj. Regatul Dacic a ajuns o provincie romană după cucerirea de către împăratul Traian în 106 e.n.
După ce a fost descoperit în secolul XIX, sfinxul din bronz a fost furat de la un conte european cândva în jurul anului 1848. Chiar dacă sfinxul nu a mai fost găsit de atunci, astăzi a mai rămas doar un desen cu acesta.
În secolul III, invaziile conduse de goți și alte triburi au slăbit controlul Imperiului Roman, iar în jurul anului 270 e.n. romanii s-au retras din Dacia. În cele din urmă, Dacia a ajuns sub controlul mai multor triburi și imperii.
Inscripția de pe sfinx a fost în sfârșit descifrată, fiind dezvăluită o poezie scurtă și „neobișnuită”, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Mediterranean Archeology and Archaeometry.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că inscripția de la baza statuii din bronz a fost scrisă în alfabetul arhaic grecesc. Totuși, conform alfabetului fonetic grecesc, textul nu are sens în limba greacă. Așadar, oamenii de știință au fost nedumeriți de inscripție încă de la descoperirea statuii în secolul XIX.
Cel mai probabil, cercetătorii nu au reușit să descifreze mesajul pentru că trebuie citit de la dreapta la stânga, fapt ce este „neobișnuit” și semnalează o abatere de la normele din antichitate. Scribul a încercat cel mai probabil să exprime ceva într-o altă limbă decât greaca folosind un alfabet arhaic grecesc. Valorile fonetice ale alfabetului arhaic grecesc transmit o poezie scurtă în proto-maghiară.
Inscripția este neobișnuită pentru că include unele litere arhaice ce sunt oglindite și trebuie să fie citite de la dreapta la stânga.
Astfel, în traducere, poezia spune: „iată, priviți, închinați-vă: aici este sfântul leu”. Mesajul poate fi interpretat ca un ordin de venerare al Sfinxului, potrivit ArkeoNews.
„Literele par misterioase la prima vedere, dar odată ce este observată oglindirea, literele sunt ușor de recunoscut ca parte din alfabetul grecesc, câteva dintre ele într-o formă mai arhaică”, a explicat Peter Revesz, autor al studiului și profesor la Universitatea din Nebraska, SUA.
Statuia din bronz este similară cu Sfinxul din Naxos din 560 î.e.n., o statuie din marmură, cu o înălțime de 2,2 metri, aflată acum la Muzeul Arheologic din Delphi, Grecia. De asemenea, studiul remarcă faptul că dacii ar fi preluat „cultul sfinxului” din Naxos.
Poezia descifrată este importantă pentru că acest „cult al sfinxului nu făcea parte din mitologia antică romană de masă, ce include zeii și zeițele pe care mulți oameni le cunosc astăzi”, a spus Revesz, adăugând că statuia sfinxului este unică pentru că prezintă dovezi ale unei religii minoritare, dovezi rare în Imperiul Roman.
Arheologii au găsit o piesă de joc cu inscripții runice misterioase
Broșă de aur medievală cu inscripții supranaturale, găsită de un căutător de metale
O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?
Descoperire surpriză la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit doi cercetători prin scanarea cu LiDAR?