Ideea de a descoperi o comoară într-o epavă antică poate fi un subiect popular de film, dar departe de aur și bijuterii, o nouă descoperire neașteptată ar putea fi sursa unei viitoare bogății. În 2010, un grup de scafandri a descoperit o epavă care conținea 168 de sticle de șampanie încă pline și, surprinzător, încă valoroase. Aceasta a devenit ulterior cea mai veche șampanie gustată.
Epava a fost găsită în arhipelagul Åland din Finlanda, scufundată în Marea Baltică în 1852. Aceasta conținea sticle de șampanie de la maison Juglar, precum și 47 de sticle de Veuve Clicquot identificate după dopuri. La o licitație doi ani mai târziu, au fost vândute 11 sticle, aducând un total de 156.000 de dolari.
Având în vedere că au fost găsite 168 de sticle de șampanie, părea firesc ca cineva să le și guste. Profesorul Philippe Jeandant a primit probe din trei dintre sticle și a publicat un raport al descoperirilor sale în revista PNAS.
El scrie în raport că acestea ar putea conține cea mai veche șampanie gustată vreodată.
Așa cum era de așteptat, după ce au stat pe fundul oceanului timp de 170 de ani, degustarea nu a fost inițial pozitivă. „Mostrele baltice au fost descrise folosind termeni precum ‘note de animale’, ‘păr umed’, ‘degradare’ și uneori ‘brânzos’”, au scris autorii în lucrare. Cu toate acestea, după ce vinul a fost agitat în pahar pentru a oxigena lichidul, notele de degustare s-au schimbat în „empireumatice (arse, n.r.), prăjite, condimentate, afumate și de piele, împreună cu note fructate și florale”.
Acum, că vinul a fost degustat și analizat, jurnaliștii de la The Guardian au scris că sticlele ar putea valora 190.000 de dolari, citează IFLScience.
Cu toate că aromele par puțin atractive, descoperirea ar putea reprezenta o oportunitate pentru producătorii de vin aventuroși din viitor. Tradițional, orice șampanie trebuie să petreacă cel puțin 15 luni maturându-se într-o pivniță, conform site-ului Comité Champagne. Se sugerează că cele mai bune vinuri sunt create în aceste condiții, care includ, de asemenea, o temperatură constantă și protecție împotriva luminii.
Iar fundul oceanului pare un loc foarte potrivit unde pot fi găsite astfel de condiții. În Champagne, Leclerc Briant a creat un cuvée special numit Abyss, în care sticlele sunt scufundate în largul coastei de nord-vest a Franței.
„Am făcut acest lucru pentru a testa maturarea sub apă pentru că sunt condiții perfecte”, a spus Pierre Bettinger, director comercial la Leclerc Briant, pentru Decanter.
Și nu sunt singurii; alți producători de vin maturează vinul în cuști metalice sub Atlantic, în timp ce în Croația borcane sunt plasate în ulcioare de ceramică și așezate pe rafturi la 50 de metri sub suprafața mării.
„Vinurile îmbătrânesc mai lent sub apă. Cu cât sunt la o adâncime mai mare, cu atât este mai mare presiunea atmosferică, iar vinurile își mențin prospețimea mult mai mult, unele au gustul ca și cum ar fi fost îmbuteliate acum, în funcție de stilul de vin, chiar și cele care au fost în mare timp de doi ani”, a declarat somelierul Emanuel Pesqueira pentru The International Wine Challenge.
Cu temperaturi stabile și mai puțină expunere la lumină, ar putea să stea viitorul industriei vinicole în sticlele redescoperite în epavă? Ați încerca un vin maturat sub apă?
O comoară impresionantă de monede romane a fost descoperită în largul coastei Sardiniei
Test de cultură generală. Cine a inventat foarfeca?
Păduchii au evoluat odată cu oamenii, în timpul migrațiilor și colonizării Americilor
Vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, găsite într-un mormânt egiptean antic