Test de cultură generală. Care a fost prima femeie pe Pământ, potrivit mitologiei grecești?
Mitologia grecească este un fascinantă și pe alocuri bizară. Care este, potrivit acestei mitologii, prima femeie pe Pământ?
Pandora (greacă: „Toate Darurile”), în mitologia greacă, este considerată prima femeie pe Pământ.
Conform Teogoniei lui Hesiod, după ce Prometeu, zeul focului și șarlatan divin, a furat focul din cer și l-a dăruit muritorilor, Zeus, regele zeilor, a hotărât să contracareze această binecuvântare.
Care a fost prima femeie pe Pământ?
El i-a comandat lui Hefaistos (zeu al focului și patron al meșteșugarilor) să creeze o femeie din pământ, asupra căreia zeii au dăruit cele mai alese daruri. În Operele și Zilele lui Hesiod, Pandora avea un vas care conținea tot felul de necazuri și răutăți. Zeus a trimis-o la Epimeteu, care a uitat avertismentul fratelui său Prometeu și a luat-o pe Pandora drept soție, conform Britannica.
Ea a deschis ulterior vasul, din care relele au zburat peste pământ. Doar Speranța a rămas în interior, capacul fiind închis înainte ca ea să poată scăpa. Într-o poveste ulterioară, vasul conținea nu rele, ci binecuvântări, care ar fi fost păstrate pentru rasa umană dacă nu ar fi fost pierdute prin deschiderea vasului din curiozitate.
Vasul Pandorei a devenit o cutie în secolul al XVI-lea, când umanistul renascentist Erasmus a greșit traducerea din greacă sau a confundat vasul cu cutia din povestea lui Cupidon și Psyche.
Asemănări între mitul Pandorei și cel al Evei
În această mitologie, putem observa anumite similitudini cu povestea creștină a lui Adam și a Evei. Așa cum Pandora în Grecia antică era cunoscută drept prima femeie de pe Pământ, la fel era și Eva în istoria ebraică. Chiar și creația celor două femei este similară: Pandora a fost făcută din pământ și apă, iar Eva din coasta lui Adam, primul bărbat pe Pământ, care, la rândul său, a fost creat din lut.
O altă similitudine este că amândouă au încălcat porunca divină: Pandora a deschis cutia și a eliberat răul în lume, iar Eva l-a ispitit pe Adam să mănânce mărul interzis, împotriva voinței lui Dumnezeu. Unele relatări susțin că Pandora l-a ispitit pe Epimeteu să deschidă cutia. Cu toate acestea, ambele femei au adus ruina și nenorocirea asupra oamenilor care până atunci trăiseră într-o lume paradisiacă, liberă de păcate, potrivit Greeka.com.
Pandora și Eva, considerate progenitoarele rasei umane
Pandora și Eva sunt considerate progenitoarele rasei umane și, din cauza curiozității lor, se crede că lumea este blestemată astăzi. În mod interesant, Pandora a fost creată cu intenții viclene, spre deosebire de Eva, care a fost pur și simplu creată să fie însoțitoarea lui Adam. Trădarea a constat în rolul lui Hermes și, respectiv, al Șarpelui. În cazul Pandorei, Hermes a subliniat că ea nu trebuie să deschidă cutia, și dacă Hera nu i-ar fi oferit curiozitatea, aceasta ar fi putut rămâne închisă pentru totdeauna.
În Grădina Edenului, Șarpele a ispitit-o pe Eva să mănânce fructul interzis de la Arborele Cunoștinței și Vieții. Din aceste două povești putem deduce că femeile au fost privite întotdeauna drept instigatoare și, prin urmare, femeile sunt responsabile pentru toate relele din lume, adaugă Greeka.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care este cea mai ușoară limbă din lume?
Test de cultură generală. Cine a fost prima femeie care a murit într-un accident aviatic?
Test de cultură generală. Care este prima zi din săptămână?
10 întrebări de cultură generală la care nu ai voie să greșești