Vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, găsite într-un mormânt egiptean antic
Egiptologii au descoperit un mormânt vechi de 2.500 de ani chiar la sud de Cairo care conține vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe.
Intrarea în mormânt este acoperită cu vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe, dar și care să îi facă pe aceștia protectori ai mormântului, au declarat arheologii într-un comunicat.
„O astfel de accentuare puternică a incantațiilor împotriva șerpilor a fost probabil consecința unei alegeri personale a proprietarului mormântului, deoarece nu se cunoaște niciun alt caz similar cu o atenție atât de excesivă la aceste incantații”, a declarat Miroslav Bárta, directorul cercetării Institutului de Egiptologie din Cehia de la Abúsír, locul unde a fost descoperit mormântul.
De ce avea un mormânt egiptean extrem de multe vrăji împotriva mușcăturilor de șarpe?
Lucrările recente sugerează că șerpii veninoși erau mai comuni în Egiptul antic decât sunt acum. Arheologii găsesc adesea morminte în Egipt care au unele dintre aceste incantații magice, sau apotropaice, împotriva mușcăturilor de șarpe, dar nu atât de multe cum sunt văzute în acest mormânt, a spus Bárta.
Abúsír conține o mare varietate de morminte și mai multe piramide. Acest mormânt îi aparține unui bărbat numit Džehutiemhat, un scrib regal care a trăit acum aproximativ 2.500 de ani, în jurul perioadei când persanii antici controlau Egiptul, potrivit comunicatului.
Boala care i-a curmat viața scribului
În timp ce mare parte din mormântul lui Džehutiemhat a fost jefuit în vremuri antice, sarcofagul său cu rămășițe scheletice parțiale era încă acolo. Analiza acestor rămășițe a relevat că scribul avea în jur de 25 de ani când a murit și că suferea de un caz sever de osteoporoză, o afecțiune care face oasele să devină slabe și casante.
„Acest lucru pare să fie o parte a configurării sale genetice, deoarece osteoporoza apare de obicei la o vârstă mai înaintată”, a spus Bárta. Alte persoane îngropate în mormintele învecinate sufereau, de asemenea, de osteoporoză, ceea ce sugerează că ar fi putut fi membri ai familiei, potrivit comunicatului.
Sarcofagul lui Džehutiemhat conține numeroase texte și gravuri. Capacul sarcofagului său conține ceea ce oamenii de știință de astăzi numesc capitolul 178 al Cărții Morților.
Cartea Morților este o serie de incantații care îi ajută pe cei decedați să ajungă în lumea de dincolo, printre altele. Acest capitol al Cărții Morților conține instrucțiuni și incantații care se referă la pregătirea cadavrului, a notat University College London. Sarcofagul conține, de asemenea, gravuri ale zeilor egipteni, inclusiv zeul cu cap de berbec Banebdjedet și zeul soarelui Re (sau Ra), menționează Live Science.
Excavarea la sit și analiza rămășițelor sunt încă în curs de desfășurare.
Vă recomandăm să citiți și:
Penele de dinozaur fosilizate dezvăluie proteine conservate de milioane de ani
Rutele comerciale ale vikingilor, dezvăluite într-un nou studiu
Fosila unui păianjen gigantic de acum 16 milioane de ani, găsită în Australia
Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit