Praful după impact, nu asteroidul, a dus la dispariția dinozaurilor, spun oamenii de știință
Impactul cataclismic produs în ceea ce este acum Chicxulub, în peninsula Yucatán din Mexic, a eliminat 75% dintre speciile de pe Pământ, inclusiv dinozaurii.
În revista Nature Geoscience, cercetătorii belgieni susțin că „mecanismele exacte de ucidere” declanșate de impact sunt încă puțin cunoscute și că s-a acordat prea puțină atenție rolului potențialelor trilioane de tone de praf create de acest eveniment violent.
Învârtindu-se în atmosferă timp de ani de zile, funinginea, sulful și praful au capacitatea de a bloca Soarele și de a contribui la o iarnă globală în care vegetația se prăbușește, cu efecte devastatoare asupra animalelor pe care le întreține.
Pentru a aprofunda rolul diferiților factori, oamenii de știință au efectuat simulări ale climatului antic care au luat în considerare măsurătorile de particule fine recuperate dintr-un sit din Dakota de Nord, unde s-a depus un strat de praf generat de impactul Chicxulub.
Praful ar fi putut rămâne în atmosferă timp de până la 15 ani
Conform simulărilor, praful de dimensiunea celui găsit în Dakota ar fi putut rămâne în atmosferă timp de până la 15 ani după ce a fost aruncat în cer. Prin blocarea razelor solare, până la 2.000 de miliarde de tone de praf ar fi putut opri fotosinteza timp de aproape doi ani și ar fi răcit planeta cu până la 15C.
Creat din granit pulverizat și alte roci de la locul impactului, praful „a condus cel mai probabil la ultimul eveniment de extincție în masă prin întreruperea activității fotosintetice”, a declarat Cem Berk Senel, cercetător al studiului la Observatorul Regal al Belgiei din Bruxelles.
Praful de silicat a reieșit din simulări ca fiind „cel mai eficient blocant al fotosintezei”, a adăugat Philippe Claeys, geolog și cercetător planetar la Universitatea Liberă din Bruxelles și co-autor al studiului.
Un asteroid „apocaliptic”
„Acesta face ca atmosfera să devină opacă la lumina solară, împiedicând procesul de fotosinteză al plantelor”.
Potrivit modelelor computerizate, ar fi fost nevoie de doi ani pentru ca fotosinteza să fie reluată, scrie The Guardian.
Steve Brusatte, profesor de paleontologie și evoluție la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în acest studiu, a descris asteroidul care a ucis dinozaurii ca fiind „apocaliptic”.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un adevărat „titan” al dinozaurilor din Cretacic, dezgropat în Spania
Un nou dinozaur cât o găină, descoperit pe „insula dinozaurilor” din Marea Britanie
Noi fosile au dezvăluit cel mai mare prădător din America de Sud, cu mult înainte de dinozauri
Cercetătorii explorează „Colosseumul dinozaurilor” din Parcul Național Denali