O peșteră din Irlanda, locul în care „s-a născut” sărbătoarea de Halloween
O legendă veche de aproape 2.000 de ani spune că, în ziua de 31 octombrie a fiecărui an, un portal spre Lumea de Dincolo se deschide într-o peșteră din Irlanda, numită de unii „Poarta spre Iad”.
Peștera Oweynagat, cunoscută și ca Peștera Pisicilor, poate fi găsită în comitatul Roscommon, iar aici se pare că ar avea loc întâmplări cu totul ciudate. Potrivit arheologului și istoricului dr. Daniel Curley, perioada dintre toamnă și iarnă aducea aici numeroase personaje neobișnuite și nelumești.
„Ar fi apărut monștri și manifestări, conduse de zeița Morríghan, pentru a crea o lume pregătită de iarnă, inclusiv păsări cu respirație atât de groaznică încât copacii rămâneau fără frunze. Localnicii s-ar fi adăpostit în case de teamă să nu fie luați în altă lume atunci când strigoii devastau pământurile”, a explicat Curley, potrivit IFLScience.
„Dacă trebuia să ieși din casă, purtai un costum și o mască hidoasă. Așa erai lăsat în pace și nu erai luat în Lumea de Dincolo”, a continuat istoricul.
Peștera Pisicilor din Irlanda, locul de origine al Halloween
Suna cunoscut, nu-i așa? Nu este de mirare că unii cred că Peștera Pisicilor din Irlanda ar putea fi locul de origine al sărbătorii de Halloween.
Festivalul precreștin Samhain avea loc la Rathcroghan, capitala antică a provinciei irlandeze Connacht, acolo unde se găsește Peștera Pisicilor. Acum, locul este cel mai mare sit neexcavat din Europa, cu peste 240 de situri arheologice și peste 5.500 de ani de existență umană, din Noua Epocă de Piatră și până târziu în perioada medievală. Aici există, de asemenea, 28 de movile funerare ce datează din Epoca Bronzului și Epoca Fierului, iar literatura medievală spune că este unul dintre cele trei situri funerare importante ale Irlandei.
Oweynagat, numită și Peștera lui Cruachan, este unul dintre siturile notabile de la Rathcroghan, iar asta nu datorită mărimii sau specificului carstic, ci pentru istoria arheologică.
„Era considerat un loc malefic, plin de ființe supernaturale”
„Era considerat un loc malefic, plin de creaturi mitice terifiante și ființe supernaturale. Peștera este descrisă drept reședința lui Morríghan, o zeiță precreștină a războiului. Alte texte timpurii asociază locul cu animale sinistre și femei-vârcolaci. Este un loc de temut, în special în ajunul de Samhain, atunci când gazdele Iadului ies din peșteră”, au explicat Joe Fenwick și Matthew Parks în jurnalul Irish Speleology.
Samhain ar fi devenit sărbătoarea de Halloween, cunoscută astăzi și celebrată în aproape fiecare colț al lumii, atunci când imigranții irlandezi au ajuns în Statele Unite ale Americii în anii 1800.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Confesiunile vârcolacului german care a îngrozit Europa medievală
Povestea neștiută a Titubei, femeia responsabilă cu declanșarea procesului vrăjitoarelor din Salem
Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie