Cea mai mare insectă ce a trăit vreodată semăna cu o libelulă uriașă
Cu mult înainte ca păsările să stăpânească cerul, o fiară uriașă asemănătoare unei libelule și-a câștigat titlul de cea mai mare insectă ce a trăit vreodată pe Pământ.
Cunoscută sub numele de Meganeuropsis permiana, cea mai mare insectă ce a trăit vreodată avea o anvergură estimată a aripilor de 71 de centimetri , aproximativ de dimensiunea unui porumbel bine hrănit.
Rămășițele lui Meganeuropsis permiana au sugerat că aceasta semăna foarte mult cu libelulele de astăzi, deși aceste insecte nu sunt clasificate drept libelule adevărate. În schimb, ele aparțin unui ordin dispărut cunoscut sub numele de Meganisoptera.
Cea mai mare insectă ce a trăit vreodată zbura cu sute de milioane de ani în urmă
Insectele uriașe au trăit în timpul erei Permiane târzii, în urmă cu aproximativ 275 de milioane de ani, când Pământul arăta foarte diferit față de azi. Toate masele de uscat majore ale planetei erau unite într-un singur supercontinent, cunoscut sub numele de Pangeea, format după ciocnirea dintre Euramerica și Gondwana.
Deși pământul a fost dominat în mare măsură de reptile, insectele au suferit o creștere dramatică a diversificării în acel moment, explică IFL Science.
Meganeuropsis este un gen de insecte care este împărțit în două specii. Meganeuropsis permiana, mai mare, a fost descrisă pentru prima dată de entomologul și paleontologul american Frank Carpenter în 1939, pe baza unui singur specimen incomplet găsit în Elmo, Kansas. Câțiva ani mai târziu, el a descris o specie similară, dar mai mică, Meganeuropsis americana.
După cum probabil vă puteți da seama din aceste dovezi limitate, este extrem de dificil să descoperi exemplare ale acestor insecte. Deoarece insectele nu au oase, ele nu se fosilizează la fel ca animalele precum mamiferele, peștii, păsările și reptilele.
Cât de mare poate crește o insectă?
Există și o limită teoretică pentru cât de mare poate crește o insectă și se pare că Meganeuropsis permiana era foarte aproape de această limită.
În primul rând, sunt limitate de exoscheletul lor. Insectele își năpârlesc exoscheletul pe măsură ce cresc, ceea ce poate fi un proces costisitor. Cu cât o insectă devine mai mare, cu atât are nevoie de mai multă energie și resurse pentru a produce un nou exoschelet mai mare.
În al doilea rând, insectele respiră într-un mod total diferit față de păsări, reptile și mamifere. Insectele respiră aer printr-un sistem de tuburi minuscule numite trahee care furnizează oxigen direct celulelor lor. Pe măsură ce insecta crește, tuburile umplute cu aer devin mai puțin eficiente în furnizarea de oxigen tuturor celulelor. Insectele au, de asemenea, un sistem metabolic relativ simplu, care nu se descurcă bine cu menținerea unei dimensiuni corporale mai mari.
Însă unele animale similare pot încălca aceste reguli. Arthropleura a fost cel mai mare miliped care s-a târât vreodată pe Pământ, măsurând aproximativ 2 metri lungime și jumătate de metru lățime. Dar aceste nu este clasificat drept insectă deoarece nu face parte din clasa Insecta, ci aparține propriei lui clase, numite Diplopoda.
Această ciudățenie taxonomică lasă recordul pentru cea mai mare insectă cunoscută de pe Pământ ferm în „ghearele” lui Meganeuropsis permiana.
Vă recomandăm să citiți și:
Iată animalele care strălucesc sub lumină ultravioletă!
Test de cultură generală. Ce viteză are un purice?
Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă
Viermii ar fi capabili să simtă frică și alte emoții de bază, arată un studiu