Un continent considerat dispărut pentru totdeauna a fost regăsit după 155 de milioane de ani
Geologii cred că, în urmă cu aproximativ 155 de milioane de ani, o bucată de pământ lungă de 5.000 de kilometri, numită Argoland, s-a desprins din Australia de Vest, dar nu se știa ce s-a întâmplat după aceea cu teritorial; asta până acum.
Continentele planetei noastre nu sunt staționare; din cauza tectonicii plăcilor, în decursul a milioane de ani, acestea se pot uni între ele pentru a forma supercontinente și se pot despărți unele de altele pentru a forma continente mai mici. Geologii au suspectat de mult timp că Argoland este unul dintre aceste microcontinente, dar existau puține dovezi care să sugereze unde s-a dus.
Structura fundului mării din câmpia abisală Argo, bazinul oceanic adânc lăsat în urmă de desprinderea Argoland, indică faptul că, de fapt, continentul a plutit în derivă spre nord-vest, ajungând cel mai probabil undeva în ceea ce astăzi sunt insulele din Asia de Sud-Est.
Nu există niciun continent masiv ascuns sub aceste insule, ci doar fragmente continentale mici, așa că cercetătorii de la Universitatea din Utrecht s-au orientat către geologia Asiei de Sud-Est pentru a găsi indicii cu privire la soarta Argolandului.
Argoland s-a desprins din Australia de Vest
Folosind modele de reconstrucție și date de teren din mai multe insule, inclusiv Sumatra, Borneo și Insulele Andaman, au descoperit că Argoland nu a fost niciodată un continent unic și coerent, ci a început să se spargă în fragmente în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani, formând ceea ce cercetătorii au numit ,,Argopelago”, scrie IFLScience.
„Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de cea din locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt net în două bucăți. Argolandul s-a fragmentat în mai multe fragmente diferite”, a explicat Eldert Advokaat, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat.
Aceste fragmente sunt acum ascunse sub mari părți din Indonezia și Myanmar, după ce au ajuns acolo cam în același timp.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dezmembrarea Argolandului s-a accelerat în urmă cu aproximativ 215 milioane de ani, ceea ce explică de ce „continentul” a devenit atât de fragmentat și de ce a făcut ca punerea laolaltă a tuturor bucăților să fie mult mai dificilă pentru echipă.
Nu este singurul continent „pierdut” care a fost regăsit
„Aveam de-a face literalmente cu insule de informații, motiv pentru care cercetarea noastră a durat atât de mult. Am petrecut șapte ani pentru a pune puzzle-ul cap la cap”, a declarat Advokaat.
S-ar putea să le fi luat mult timp, dar, după cum a explicat Douwe van Hinsbergen, colegul autor al studiului, este important să știm cum au ajuns continentele să fie pierdute.
Aceste reconstituiri sunt vitale pentru înțelegerea proceselor precum evoluția biodiversității și a climei, sau pentru găsirea de materii prime. Și la un nivel mai fundamental: pentru a înțelege cum se formează munții sau pentru a elabora forțele motrice din spatele tectonicii plăcilor; două fenomene care sunt strâns legate.
Argoland nu este singurul continent „pierdut” care a sfârșit prin a fi găsit – Zealandia s-a dovedit a fi reală până la urmă, iar continentul pierdut din Balcanatolia avea o gamă unică de animale sălbatice antice.
Studiul este publicat în revista Gondwana Research.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Pangeea Ultima, următorul supercontinent al Pământului, va însemna dispariția oamenilor
Fântâni de diamante erup din centrul Pământului pe măsură ce supercontinentele se destramă
Test de cultură generală. Care este singurul continent unde porumbul nu crește?
Un nou accent a apărut în rândul populației care trăiește pe cel mai izolat continent din lume