Motorul cu aburi a fost inventat în jurul secolului al XVIII-lea, acesta propulsând Revoluția Industrială.
Însă cu mai bine de o mie de ani înainte, la scurt timp după anul 0 d.Hr., Hero din Alexandria a descris un fel de motor cu aburi, folosit într-un scop necunoscut. Dispozitivul este o simplă turbină cu abur, care se rotește atunci când recipientul cu apă este încălzit.
„Cazanul fiind încălzit, aburul (atmis) care cade în sferă […] va cădea prin îndoit-înapoi (tuburi mici) spre capac și va roti sfera, la fel ca în cazul figurilor dansatoare”, scria Hero, alias Heron.
Dispozitivele au fost reproduse pentru o vreme în secolul al XVI-lea, pe măsură ce lucrarea lui Heron a fost popularizată, și apoi din nou pentru o lecție de știință simplă, la secole după aceea.
Deși este un dispozitiv interesant pe care să-l arăți tuturor prietenilor tăi din Grecia Antică, nu prea avea o utilitate reală, scrie IFLScience.
„Dispozitivul lui Heron este în mod inerent greșit proiectat pentru a produce multă energie utilizabilă”, a scris Paul Keyser în A New Look at Heron’s „Steam Engine”, care a explorat modul în care funcționa mașinăria.
„Articulația rotativă a manșonului […] trebuie să aibă fie un exces de frecare, fie un exces de scurgeri, în ambele cazuri reducând eficiența dispozitivului. Sfera ar avea o inerție insuficientă pentru a oferi o ieșire lină pentru o sarcină variabilă (adică este un volant slab) și s-ar roti prea repede (peste 1.000 de rotații pe minut) pentru a permite ca un simplu angrenaj de reducere să transmită puterea.”
Keyser numește motorul – care este departe de adevăratele motoare cu aburi create secole mai târziu – în schimb prima demonstrație a unei rachete și a unei forțe reactive.
Așadar, care era scopul său? În mod frustrant, Heron a fost tăcut în această privință, lăsând-o în seama speculațiilor. Se crede că dispozitivul a fost probabil folosit ca element de noutate pentru a-i amuza și uimi pe amicii greci antici. Dincolo de asta, ar fi putut fi folosit în temple.
„Un cazan ascuns în figura goală a unui idol producea abur printr-o țeavă care se termina cu una sau două ramificații prin nas/ sau gură”, a scris Harry Kisikopoulus în Innovation and Technological Diffusion: An Economic History of Early Steam Power, conform Popular Mechanics. „Aburul care scăpa dădea impresia unei figuri care respira, inspirând admirație.”
Zeci de persoane arestate și acuzate că au provocat incendiile uriașe din Grecia
Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”
Un vechi templu al lui Poseidon, descoperit într-o zonă lovită de tsunamiuri din Grecia
Arheologii dezvăluie sfere de piatră dintr-un joc de societate din Grecia Antică