Un pergament carbonizat în urma erupției vulcanului Vezuviu, citit cu Inteligența Artificială
Universitatea din Kentucky (SUA) i-a provocat pe informaticieni să dezvăluie conținutul unui pergament ars în urma erupției vulcanului Vezuviu, o „potențială comoară pentru istorici”.
Atunci când explozia de la erupția vulcanului Vezuviu a ajuns la Herculaneum, în 79 d.Hr., au fost arse sute de pergamente antice din biblioteca unei vile de lux și orașul roman a fost îngropat în cenușă și piatră ponce.
Dezastrul părea să fi distrus documentele definitiv, dar aproape 2.000 de ani mai târziu, cercetătorii au extras primul cuvânt dintr-unul dintre texte, folosind Inteligența Artificială (AI) pentru a cerceta adânc în interiorul unui pergament ars de Vezuviu.
Un pergament ars de Vezuviu a fost citit cu Inteligența Artificială
Descoperirea a fost anunțată de profesorul Brent Seales, informatician la Universitatea din Kentucky, și de alții care au lansat provocarea Vezuviu în martie pentru a accelera citirea textelor. Susținută de investitorii din Silicon Valley, provocarea le oferă premii în bani cercetătorilor care extrag cuvinte lizibile din sulurile carbonizate.
„Acesta este primul text recuperat dintr-unul dintre aceste suluri integre, rulate”, a spus Stephen Parsons, cercetător din cadrul inițiativei de restaurare digitală de la universitate. De atunci, cercetătorii au descoperit mai multe litere din sulul antic, informează The Guardian.
Pentru a lansa provocarea Vezuviu, Seales și echipa sa au publicat mii de imagini cu raze X 3D cu două suluri rulate și trei fragmente de papirus. Ei au publicat și un program de Inteligență Artificială pe care l-au antrenat pentru a citi literele din suluri bazate pe modificările subtile pe care cerneala antică i le-a adus structurii papirusului.
Pergamentele nedeschise aparțin unei colecții deținute de Institut de France din Paris și sunt printre sutele recuperate din biblioteca de la vila despre care se crede că ar fi fost deținută de un om de stat roman de rang înalt, posibil Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, socrul lui Iulius Cezar.
Doi studenți la informatică, Luke Farritor, din Nebraska, și Youssef Nader, din Berlin, care au acceptat provocarea Vezuviu, au îmbunătățit procesul de căutare și au dat în mod independent același cuvânt grecesc antic într-unul dintre suluri: „πορφύραc”, care înseamnă „violet”. Farritor, care a fost primul care a găsit cuvântul, a câștigat 40.000 de dolari, iar Nader a câștigat 10.000 de dolari.
Textele nu au fost descifrate în totalitate
Cursa rămâne deschisă pentru a citi textul din jur. Dr. Federica Nicolardi, medic papirolog la Universitatea din Napoli Federico II (Italia), a spus că trei rânduri ale sulului, care conțin până la 10 litere, sunt acum lizibile și se așteaptă să apară mai multe. O secțiune recentă arată cel puțin patru coloane de text.
„Acest cuvânt este prima noastră scufundare într-o carte veche nedeschisă, evocatoare de regalitate, bogăție și chiar batjocură”, a spus Seales.
„Ce va arăta contextul? Pliniu cel Bătrân explorează violet în a sa istorie naturală ca proces de producție pentru violetul de Tiria din crustacee. Evanghelia după Marcu descrie modul în care Iisus a fost batjocorit când era îmbrăcat în haine purpurii înainte de răstignire. Subiectul despre care discută acest pergament încă este necunoscut, dar cred că va fi dezvăluit în curând. O poveste veche, nouă, care începe pentru noi cu violet este un pas important”, a continuat cercetătorul.
Ce simbolizează acest pergament ars de Vezuviu?
Fiind singura bibliotecă intactă care a supraviețuit din antichitate, există un interes imens pentru sulurile din Herculaneum. Majoritatea textelor analizate până acum sunt scrise în greacă veche, dar unele pot fi texte latine. Fragmente au dezvăluit scrisori din lucrarea lui Philodemus „Despre vicii și virtuți opuse” și detalii despre istoria dinastică elenistică.
„Bănuiala puternică este că partea non-filosofică a bibliotecii rămâne de descoperit și aici fantezia se dezlănțuie: piese noi ale lui Sofocle, poezii ale lui Safo, Analele lui Ennius, cărțile pierdute ale lui Livie și așa mai departe”, a spus Robert Fowler, profesor emerit de greacă la Universitatea din Bristol (Anglia).
„Ar fi grozav să găsești așa-numitele papirusuri documentare: scrisori, documente de afaceri și așa mai departe; acestea ar fi o comoară pentru istorici”, a continuat el.
„Pentru mine, citirea cuvintelor din sulurile Herculaneum este ca și cum ai păși pe Lună”, a adăugat Seales.
„Sincer, știam că textul era acolo, așteptându-ne să ajungem la el, dar sosirea se face doar la ultimul pas. Și cu o echipă atât de talentată care lucrează împreună, citirea cuvintelor este acel pas pe un teritoriu nou, pas pe care l-am făcut. Acum este timpul să explorăm”, a încheiat acesta.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce tratamente bizare foloseau strămoșii noștri pentru a vindeca boli?
Misterul ciocanului modern înțepenit în roca străveche a fost elucidat
O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Thailanda
Săpăturile scot la lumină ultimele momente dinaintea erupției Vezuviului