Puține locuri de pe Pământ ne oferă impresia unui mediu atât de curat precum inima Amazonului. Pe 6,7 milioane de kilometri pătrați, practic fiecare petic de sol, fiecare frunză, fiecare bazin de apă se agită și înflorește cu o sălbăticie ce sfidează. Cu toate acestea, printre rădăcinile copacilor și vegetația putrezită, ascunse de straturi de murdărie și de verdeață, s-ar putea afla mii de structuri antice, dovezi ale influenței umane care datează de mii de ani.
Într-un nou studiu, cercetătorul de teledetecție Vinicius Peripato, de la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia, a condus o echipă numeroasă de cercetători în investigarea semnelor de lucrări de pământ găsite în date LIDAR de pe 5.315 kilometri pătrați.
Un fel de sistem radar bazat pe lumină, LIDAR utilizează sincronizarea fasciculelor laser emise de o aeronavă pentru a cerceta prin straturi de frunziș, sol și alte materiale pentru a cartografia variațiile structurilor, dezvăluind potențial lucrări ale oamenilor.
Tehnologia și-a dovedit valoarea în îndepărtarea straturilor de vegetație de la tropice în repetate rânduri, dezvăluind așezări mayașe ascunse și lucrări de pământ din sate abandonate de multă vreme în adâncul Amazonului.
Și atunci, faptul că această recentă privire asupra pământului de sub coronamentul pădurii Amazonului a descoperit semne ale ocupației umane precolumbiene nu ar trebui să surprindă. Dar ceea ce este șocant este amploarea. Într-o singură scanare, echipa a găsit 24 de perturbări neidentificate anterior în sol în forme, locații și aranjamente care implicau puternic origini arhitecturale, notează Science Alert.
„Am detectat un sat fortificat din sudul Amazoniei, situri defensive și ceremoniale în sud-vestul Amazoniei, munți încoronați și structuri megalitice în Scutul Guyanei și situri fluviale în câmpiile inundabile din centrul Amazoniei”, raportează echipa de cercetare.
În sudul Amazonului, au fost observate semne ale unui oraș-piață într-o regiune despre care se crede că a fost cândva adăpostul a zeci de mii de oameni, conectați prin rețele de drumuri care rivalizau cu cele din Europa clasică.
În sud-vest, cercetătorii au descoperit motive geometrice ciudate făcute din pământ departe de orice drumuri detectabile. Extrapolând răspândirea potențialelor lucrări de terasament pe întregul Amazon, aici s-ar putea afla mii de structuri antice, mai precis, undeva între 10.000 și 24.000 de structuri ar putea sta încă ascunse sub secole de așternut de frunze, sedimente și creștere a pădurilor.
Acest lucru sugerează că peste 90% din istoria umană a Amazonului nu a fost încă descoperită, cu atât mai puțin analizată și raportată. Urmele acestei societăți străvechi înfloritoare pot rămâne încă în structura ecosistemului Amazonului însuși. Peripato și echipa sa au măsurat apariția și abundența a 79 de specii de copaci domestici pe aproape 1.700 de petice de pădure, inclusiv o serie de situri aproape de lucrări de terasamente descoperite.
Dintre aceste specii de floră, ceva mai puțin de jumătate erau mai comune în apropierea locurilor de ocupație antică, de exemplu nucul brazilian (Bertholletia excelsa), în timp ce aproximativ un sfert erau în număr mai mic decât era de așteptat.
În total, apariția sau abundența a 53 din cele 79 de specii a fost într-un fel asociată cu distribuția trecută a oamenilor. Având în vedere că atât de multe plante au avut utilizări multiple, inclusiv specii capabile să producă fructe și nuci comestibile, este ușor să ne imaginăm petice de pădure pline de culturi îngrijite, ferite de buruieni și plante competitive și fertilizate cu resturi și cenușă compostate cunoscute sub numele de pământ întunecat.
Spre deosebire de o sălbăticie neatinsă, Amazonul ar putea fi mai asemănător cu o grădină necontrolată, care nu a mai fost îngrijită.
Urmărirea rămășițelor fizice ale acestor situri ne-ar putea spune mai multe despre modul în care culturile au transformat pădurea pentru a oferi comunități de o asemenea dimensiune și diversitate, fără a risca însăși distrugerea acesteia.
Această cercetare a fost publicată în Science.
Vin vechi de 5.000 de ani, găsit în mormântul unei regine egiptene
Un templu legendar considerat pierdut a fost redescoperit în Mexic
Un eveniment cosmic preistoric a precedat apariția agriculturii în Levant