Harland Sanders, inventatorul celor mai iubite aripioare de pui. „Nu există niciun motiv pentru a-mi dori să fiu cel mai bogat om din cimitir”

14 10. 2023, 15:00

Americanul Harland Sanders (9 septembrie 1890 – 16 decembrie 1980) este antreprenorul vizionar și geniul culinar din spatele faimoasei francize Kentucky Fried Chicken (KFC).

Născut la 9 septembrie 1890 în Henryville, Indiana, Sanders a trecut de la o educație umilă la ferma în care a crescut la unul dintre cei mai faimoși antreprenori din industria fast-food, devenind la 62 de ani un nume de referință în acest domeniu.

Chiar și după moartea sa, în 1980, Sanders a fost și este în continuare imaginea foarte ușor recognoscibilă a companiei pe care a creat-o, iar povestea vieții sale – și drumul pe care l-a parcurs până a atinge faima fast-food – include mult mai mult decât pui și cartofi prăjiți.

A prins gustul gătitului la o vârstă fragedă

Aventura gastronomică a lui Sanders a început la o vârstă fragedă atunci când a prins gustul gătitului în bucătăria mamei sale, mai apoi, ambiția, pasiunea de a găti și spiritul antreprenorial impulsionându-l să să se lanseze în afacerile ce aveau să se transforme într-un imperiu în domeniul fast food.

La începutul anilor 1930, Sanders s-a aventurat în industria restaurantelor, deschizând un mic local în Corbin, Kentucky, în perimetrul unei benzinării. La început, puiul prăjit nu se afla pe listă în meniul său, însă porțiile pe care le pregătea cu șuncă și fripturi preparate din carnea provenită de la propria fermă s-au dovedit a fi delicioase și au avut un așa succes, încât mâncarea lui a devenit faimoasă printre clienți – în mare parte șoferi de tir sau de camion.

Amestecul secret de 11 ierburi și condimente

În scurt timp, Harland și-a extins business-ul, deschizând Sanders’ Café peste drum de benzinărie, de data aceasta, meniul îmbogățindu-l cu pui prăjiți preparați cu un amestec secret de unsprezece ierburi și condimente, făcând senzație printre clienții care veneau în număr din ce în ce mai mare la el în restaurant. Faima lui Sanders a ajuns până în punctul în care criticul culinar Duncan Hines a inclus, în 1935, restaurantul lui în ghidul de road-food pe care-l publica.

Astfel, recunoscând cererea tot mai mare pentru felul său de mâncare emblematic, Sanders a dezvoltat o tehnică de gătit distinctivă care presupunea prăjirea sub presiune a puiului, reducând timpul de gătire și păstrând în același timp aromele suculente ale acestuia. Această inovație a pus bazele a ceea ce avea să devină în cele din urmă imperiul KFC.

Sanders a înființat prima franciză KFC în 1952

Momentul decisiv a avut loc în 1952, atunci când Sanders a înființat prima franciză KFC în Salt Lake City, Utah. Responsabilitatea lui Sanders față de calitatea preparatelor pe care le făcea, combinată cu o abordare unică de marketing, a propulsat expansiunea mărcii în Statele Unite, Sanders călătorind neobosit de la un restaurant la altul și asigurându-se că fiecare franciză respectă standardele sale stricte.

Până în 1964, KFC devenise o senzație la nivel național, datorită meniului irezistibil care includea cunoscuta găleată de pui, piure de cartofi, salată de varză și biscuiți proaspeți.

O senzație la nivel național

Dar expansiunea rapidă a companiei în Statele Unite și de asemenea în străinătate a devenit copleșitoare pentru Sanders, astfel că în 1964, la vârsta de 73 de ani, a vândut compania unui grup de investitori condus de John Y. Brown Jr. și Jack C. Massey pentru 2 milioane de dolari (18,9 milioane de dolari astăzi). După ce în iulie 1971 conglomeratul alimentar Heublein a cumpărat compania de la Brown, cu 285 de milioane de dolari, Sanders a persiflat afacerea spunând că sosurile lanțului erau un fel de „lături”, iar proprietarii acestuia „o adunătură de bețivi”.

Înainte ca Heublein să achiziționeze KFC de la John Y. Brown Jr. și Jack C. Massey, Sanders, era încă imaginea publică a companiei, nu se declarase foarte încântat de actuala mâncare de la Kentucky Fried Chicken, prin urmare a dezvoltat planuri de a franciza restaurantul „The Colonel’s Lady’s Dinner House” – pe care l-a deschis împreună cu soția sa în Shelbyville, Kentucky, în 1968 – ca un concurent.

A primit numeroase distincții de-a lungul vieții sale

Atunci când Heublein a amenințat că va bloca planul, Sanders l-a dat în judecată pentru 122 de milioane de dolari. Cele două părți au ajuns la o înțelegere amiabilă, Sanders primind un milion de dolari și posibilitatea de a oferi lecții de gătit directorilor Heublein în schimbul promisiunii sale de a nu mai critica mâncarea de la Kentucky Fried Chicken. Restaurantul redenumit „Claudia Sanders Dinner House” a fost autorizat să rămână deschis și este încă în funcțiune.

În semn de recunoaștere a eforturilor sale de pionierat și a imensei contribuții la lumea culinară, Sanders a primit numeroase distincții de-a lungul vieții sale. A fost numit colonel al statului Kentucky de către guvernatorul statului în 1935, o onoare care i-a recunoscut excelența culinară și calitatea de ambasador al statului Kentucky.

KFC este astăzi o putere globală

Harland Sanders a murit de leucemie la 16 decembrie 1980, la vârsta de 90 de ani. În prezent, KFC este o putere globală cu mii de puncte de vânzare în peste 140 de țări, servind milioane de clienți zilnic.

Înainte de a deveni faimos datorită restaurantului său și de a fi un om de afaceri de succes la 60 de ani, Harland Sanders a avut un CV destul de pestriț. În tinerețe, a fost muncitor agricol și vatman, a studiat dreptul prin corespondență – pe care l-a și practicat pentru o perioadă scurtă de timp – cariera sa în această direcție încheindu-se după ce s-a luat la ceartă cu un client în sala de judecată. Mai apoi, a lucrat și pe un feribot cu aburi care traversa râul Ohio între Kentucky și Indiana, a vândut asigurări de viață și anvelope pentru automobile și chiar a ajutat cu transportul copiilor de la o destinație la alta, atunci când părinții lor nu erau disponibili. „Nu era nimeni altcineva care să o facă”, scria Sanders în autobiografia sa, citat de history.com.

Harland Sanders a fost căsătorit de două ori

În 1973, Harland Sanders a înființat Fundația Colonelul Harland Sanders, cu scopul de a sprijini cauze caritabile, burse și proiecte de dezvoltare comunitară.

Harland Sanders a fost căsătorit de două ori. Cu prima soție, Josephine King, a avut trei copii – Margaret, Mildred și Harland Jr. Cea de-a doua soție a fost Claudia Price, aceștia fiind căsătoriți între 1949 și 1997, an în care a murit Claudia. Claudia nu a avut niciun copil cu Harland Sanders, dar a jucat un rol important în ultimii ani din viața acestuia, sprijinindu-l și ajutându-l în afaceri.

Nota redacției: Acest articol nu reprezintă o formă de publicitate pentru franciza KFC, ci doar prezintă o scurtă istorie a inventatorului lanțului de magazine de tip fast food, originar din Statele Unite ale Americii.

Surse:

https://www.history.com/news/8-facts-real-colonel-sanders-kfc

https://www.britannica.com/biography/Harland-Sanders

Vă mai recomandăm să citiți și:

George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes

Eugène Rimmel, inventatorul unuia dintre cele mai populare produse cosmetice

John Stith Pemberton, inventatorul Coca-Cola

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. A fost împotriva căsătoriilor între surdo-muți