Arheologii au găsit rămășițele unui templu legendar considerat pierdut, despre care se credea că nu există în realitate.
În orașul Atlixco, din centrul Mexicului, a existat de mult timp un zvon despre un templu legendar considerat pierdut, sau teocalli, care a fost construit cu secole înainte ca spaniolii să sosească acolo, la începutul secolului al XVI-lea. Potrivit localnicilor, atlixquenses, templul a fost construit inițial pe vârful dealului San Miguel, unde există în prezent o capelă catolică dedicată arhanghelului Mihail.
În ciuda acestor zvonuri, nu au fost găsite vreodată dovezi arheologice pentru acest templu. Cu toate acestea, lucrările recente efectuate de Ministerul Culturii al Guvernului Mexicului prin Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit vestigii care confirmă existența lăcașului.
Primele dovezi care au dus la această descoperire au apărut în timpul muncii de reînnoire a iluminatului capelei și de consolidare a potecilor care duc în sus pe deal. O echipă de cercetători, coordonată de arheologii INAH Miguel Medina Jaen și Carlos Cedillo Ortego, împreună cu Elvia Cristina Sánchez de la Barquera, a găsit următoarele artefacte: unelte de piatră, ornamente și vase de lut care aveau peste 1.000 de ani vechime.
Aceste obiecte au fost create de mezoamericanii nahua, care au trăit în această regiune cu secole înainte de sosirea europenilor, notează IFLScience.
Echipa a efectuat lucrări de cartografiere în interiorul și în jurul atriumului capelei și a găsit rămășițe de pereți și podele de piatră care îi aparținuseră unui templu antic care este anterior structurii actuale. Aceste rămășițe sunt îngropate la aproximativ 90 de centimetri sub fundațiile capelei existente.
Acestea, potrivit unui comunicat publicat de INAH, afirmă suficient că „un teocalli a existat într-adevăr pe vârful dealului San Miguel și că a avut cel puțin două etape de construcție”.
În prezent, nu este clar cărei divinități i-a fost dedicat templul. Printre cei care ar fi putut fi în centrul atenției s-au numărat zeitățile Quetzalcóatl (creatorul și civilizatorul umanității), Tláloc (dătătorul de ploaie) sau Macuilxóchitl (un patron al jocului, dansului și festivităților).
Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii valide. Alte „segmente ale teocalli și indicii mai bune pentru a clarifica care era zeitatea sa titulară se află încă sub capela viceregală a San Miguel Arcángel”, adaugă declarația.
„Chiar și cu această aură de mister, confirmarea arheologică a acestei legende populare străvechi de peste 400 de ani va ajuta la întărirea identității Atlixquensilor”, conchide declarația.
Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani
Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei
Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului
Arheologii au scos la lumină un monument neolitic unic pe Insula Arran