Arheologii au descoperit cine a sculptat faimoasele pietre runice vikinge
Pietrele Jelling se află în orașul Jelling, în apropiere de coasta de est a Danemarcei. Acestea constau în două monumente masive de piatră care datează din secolul al X-lea d.Hr.
Cel mai vechi a fost ridicat de regele Gorm cel Bătrân în onoarea soției sale Thyra, în timp ce a doua piatră a fost ridicată de fiul său, Harald Dinte Albastru, în memoria părintelui său.
Această a doua piatră conține, de asemenea, sculpturi complicate care descriu realizările lui Harald. Aceasta celebrează cucerirea Danemarcei și a Norvegiei și modul în care i-a convertit pe danezi la creștinism.
Semnele de pe aceste pietre sunt mai mult decât impresionante. Ele conțin atât inscripții runice, cât și imagini sculptate – o parte a celei mai tinere pietre prezintă cea mai veche imagine cunoscută a lui Hristos din Scandinavia.
Pietrele Jelling se află în apropiere de coasta de est a Danemarcei
În cadrul unei lucrări recente, o echipă de cercetători de la Muzeul Național din Copenhaga a folosit scanări 3D pentru a analiza urmele de sculptură ale runei.
Ca și în cazul scrisului de mână, modul în care un fierar de rune își crea runele era unic pentru fiecare individ în parte, acest lucru se datorează faptului că fiecare fierar ținea dalta în moduri diferite și lovea cu o anumită forță.
Analizând aceste trăsături unice și distanța dintre ele, echipa a putut compara runele de pe pietrele Jelling cu altele, cum ar fi Laeborg Runestone, care se află la aproximativ 30 de kilometri distanță, scrie IFLScience.
Această comparație a fost de neprețuit. S-a dovedit că pietrele din Jelling prezintă aceleași tehnici de sculptare ca și cele de pe Laeborg Runestone, acesta din urmă incluzând numele „Ravnunge-Tue”.
O comparație neprețuită
Acest individ nu este bine cunoscut în rândul publicului larg, dar profesioniștii familiarizați cu arheologia vikingă îi pot recunoaște numele ca fiind un faimos cititor de rune. Trebuie remarcat faptul că, din cauza intemperiilor, echipa nu a putut confirma dacă runele de pe piatra Jelling mai mică aparțin lui Ravnunge-Tue. Cu toate acestea, analiza runelor sale de pe piatra mai mare a dezvăluit, de asemenea, informații importante despre Thyra.
Atunci când a sculptat piatra Laeborg Runestone, inscripția lăsată de autorul acesteia spune: „Ravnunge-Tue a sculptat aceste rune după Thyra, regina sa”. Regina Thyra este menționată pe cele două pietre Jelling, dar numele „Thyra” apare și pe o altă piatră numită Bække 1. Această a patra piatră conține inscripția „Ravnunge-Tue și Fundin și Gnyple, cei trei au făcut oprirea lui Thyra”.
Anterior, istoricii și arheologii nu erau siguri dacă regina Thyra din Læborgstenen este aceeași cu Thyra care apare pe Pietrele Jelling. Dar această nouă analiză întărește afirmația că ele sunt una și aceeași.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O familie din Norvegia a dat peste o comoară vikingă în curtea casei
Arheologii au descoperit un obiect din lemn inscripționat cu rune rare. Ce simbolizează?
Un băț cu rune latine și nordice, găsit la Oslo. Rugăciunea descifrată de cercetători
Activitatea luptătorilor varegi din Constantinopol și misterioasele rune din Basilica Hagia Sofia