Ayn Rand, scriitoarea care a dezvoltat „obiectivismul” filosofic – egoismul rațional este o virtute; altruismul (auto-sacrificiul) este un viciu

02 10. 2023, 19:00

Filosof, romancier, scenarist și dramaturg ruso-american, Ayn Rand a fost cunoscută mai ales pentru două dintre romanele ei de succes The Fountainhead (1943) și Atlas Shrugged (1957) și pentru introducerea și dezvoltarea sistemului filosofic pe care l-a numit „obiectivism”, un curent ce pune accentul pe individualism, rațiune și pe interesul personal.

Aș putea să mor pentru tine. Dar nu aș putea și nu aș vrea să trăiesc pentru tine.

Născută la 2 februarie 1905, la Sankt Petersburg, Rusia (și decedată la 6 martie 1982, la New York), Alisa Zinovyevna Rosenbaum, pe numele ei real, prin teoriile pe care le-a promovat de-a lungul vieții a susținut că rațiunea (egoismul rațional și etic) este singurul mijloc de dobândire a cunoștințelor, respingând credința, religia și altruismul.

Libertate: A nu cere nimic. A nu aștepta nimic. A nu depinde de nimic.

Tensiunea dintre libertatea individuală și așteptările societății

The Fountainhead, roman publicat în 1943 (vândut în peste 9 milioane de exemplare în întreaga lume și tradus în peste 20 de limbi) este considerat una dintre cele mai faimoase și influente lucrări ale lui Rand, cartea explorând teme precum individualismul, independența și lupta dintre ambiția personală și conformismul societății.

Povestea îl are în centrul atenției pe un anume Howard Roark, arhitect inovator și intransigent care refuză să se conformeze normelor societății și care este condus de pasiunea pentru munca sa și de dorința de a crea clădiri care să reflecte viziunea și integritatea lui artistică. Cu toate acestea, el se confruntă cu numeroase provocări și cu opoziția celor care prețuiesc tradiția și conformitatea în detrimentul expresiei individuale.

O societate sufocată de colectivism

The Fountainhead este de fapt o celebrare a încurajării propriilor vise și idealuri, chiar și în condițiile în care acestea sunt puse față în față cu adversitatea și criticile, romanul explorând tensiunea dintre libertatea individuală și așteptările și cerințele societății.

Un om creativ este motivat de dorința de a realiza ceva și nu de dorința de a-i învinge pe alții.

Cel de-al doilea roman de succes al autoarei, Atlas Shrugged, publicat în 1957, prezintă un viitor distopic în care cei mai productivi indivizi ai societății intră în grevă pentru a protesta împotriva interferenței guvernului și a colectivismului, în carte Ayn Rand prezentând teme precum moralitatea capitalismului, rolul guvernului, puterea realizărilor individuale și valoarea rațiunii și a interesului propriu ceea ce, într-un viziune amplă și cuprinzătoare, reprezintă o lume în care sunt susținute individualismul și capitalismul laissez-faire (teorie ce susține că succesul economic este inhibat atunci când guvernele se implică în afaceri și piețe) punând-o în contrast cu o societate sufocată de colectivism și de controlul excesiv al guvernului. Dacă până în 1984 vânzările romanului au depășit cinci milioane de exemplare, în 2022 romanul se vânduse în peste 10 milioane de exemplare.

Omul care nu se prețuiește pe sine însuși, nu poate prețui nimic și pe nimeni

Filosofia lui Rand a atras adesea critici pentru portretizarea dură a altruismului, pe care ea îl considera un principiu autodistructiv și greșit din punct de vedere moral. Un viciu. Iar multe dintre personajele lui Rand întruchipează idealurile filosofiei sale de încredere în sine, individualism și urmărirea fără compromisuri a propriilor valori.

Nu te gândi niciodată la durere, la pericol sau la dușmani o clipă mai mult decât este necesar pentru a le combate.

Opiniile filosofice ale lui Ayn Rand au fost influențate de Friedrich Nietzsche și Aristotel și au argumentat împotriva oricărei forme de colectivism, inclusiv socialismul și comunismul, pe care le considera o amenințare la adresa drepturilor și libertății individuale.

În 1926, Rand a emigrat în Statele Unite în 1926, iar în 1931 a devenit cetățean american.

A lucrat ca scenaristă la Hollywood înainte de a se concentra asupra carierei sale de scriitoare și filosof. În 1932 Ayn Rand a vândut scenariul său Red Pawn către studiourile Universal, dar filmul nu a fost niciodată produs. De asemenea, la Hollywood, pentru a se întreține financiar, Rand a mai făcut și figurație în filme, statutul ei în cetatea filmului nedepășind aceste limite. Cu toate acestea, experiențele trăite la Hollywood i-au influențat viziunea asupra lumii, inspirând-o în operele sale ulterioare.

Pentru a spune „te iubesc” trebuie mai întâi să fii capabil să spui „eu”

În 1985, la trei ani după moartea scriitoarei, a fost înființat Institutul Ayn Rand, pentru promovarea filosofiei și ideilor ei.

Rand a fost căsătorită timp de 50 de ani cu actorul și regizorul Frank O’Connor (1881 – 1959), pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare al filmului The King of Kings (1927), în primă instanță, scrie IMDb.com, căsătorindu-se pentru că viza ei era pe cale să expire. Ayn Rand nu a avut copii.

Învață să te prețuiești, ceea ce înseamnă: luptă pentru fericirea ta

Scrierile lui Rand au fost adaptate pentru piese de teatru, filme și seriale de televiziune. Romanul Atlas Shrugged, de exemplu, a fost adaptat într-o serie de trei filme lansate între 2011 și 2014, toate fiind respinse de critici. „Roger Ebert a scris că primul film a fost cel mai anticlimactic non-eveniment de când Geraldo Rivera a pătruns în seiful lui Al Capone, adăugând că o parte din motivul pentru care s-a deranjat să scrie recenzia a fost că există totuși oameni care o iau pe Ayn Rand chiar mai în serios decât fanii cărților de benzi desenate iau Watchmen.” (Los Angeles Times)

Contradicțiile nu există. Ori de câte ori credeți că vă confruntați cu o contradicție, verificați-vă premisele. Veți descoperi că una dintre ele este greșită.

Rand a murit din cauza unei insuficiențe cardiace la 6 martie 1982, la New York. La acea vreme, lucra la o adaptare pentru televiziune a romanului său Atlas Shrugged.

Surse:

https://www.latimes.com/books/la-et-jc-fountainhead-20180529-story.html

https://www.britannica.com/biography/Ayn-Rand

https://www.imdb.com/name/nm0709446/trivia/?ref_=nm_dyk_trv

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Theophilus Desaguliers, clericul care a redefinit Francmasoneria engleză. Filosof, inginer, asistent al lui Isaac Newton

Filosoful Soren Kierkegaard: „Cea mai mortală boală este disperarea”

5 lecții de viață de la Platon, unul dintre cei mai influenți filosofi din istorie

Emil Cioran, filosoful ce trebuie citit în momente de disperare și melancolie