Rutele comerciale ale vikingilor, dezvăluite într-un nou studiu
Un nou studiu arată că unele legături comerciale ale vikingilor se întindeau pe distanțe surprinzător de lungi, legând marile centre comerciale urbane cu zonele rurale periferice, de unde proveneau multe resurse naturale.
Cercetătorii din Marea Britanie și Europa ilustrează amploarea comerțului viking prin evidențierea pieptenilor de păr descoperiți într-un fost centru comercial viking din Germania de astăzi. Sunt făcute din coarne de cerb, dar de la o specie care se găsește la sute de kilometri distanță.
Unul dintre cele mai importante orașe comerciale din epoca vikingă a fost Hedeby, situat aproape de capătul sudic al Peninsulei Jutland, în ceea ce era atunci Danemarca. Locul face acum parte din nordul Germaniei, deși orașul în sine a fost abandonat în urmă cu aproape 1.000 de ani.
Hedeby a fost una dintre cele mai mari așezări urbane din Europa Epocii Vikinge, servind drept punct de legătură între lumile culturale ale Mării Nordului și Mării Baltice, precum și între Scandinavia și Europa de Nord.
Orașul pare să fi fost, de asemenea, un centru pentru prelucrarea coarnelor, notează cercetătorii, pe baza celor aproximativ 288.000 de descoperiri de coarne înregistrate la fața locului în cercetări anterioare. Aceste descoperiri sunt, în mare parte, deșeuri provenite din producția de piepteni de păr.
Amploarea comerțului viking
Prin studierea colagenului din acești piepteni de coarne, echipa a încercat să identifice de la ce specie de cerb provin coarnele, făcând astfel lumină asupra originii lor geografice.
Folosind o metodă numită Zooarchaeology by Mass Spectrometry, sau ZooMS, au descoperit că până la 90% dintre piepteni au fost făcuți din coarne de ren (Rangifer tarandus), cunoscut și sub numele de caribu.
Deoarece turmele de reni trăiau doar în nordul Scandinaviei, acest lucru sugerează că fie coarnele, fie pieptenele au fost importate în Hedeby, scrie ScienceAlert.
Cercetările anterioare indică faptul că doar 0,5% din deșeurile de coarne de la Hedeby proveneau de la reni. Și, în ciuda dovezilor ample de prelucrare a coarnelor în oraș, acestea datează în mare parte din perioada de glorie a orașului Hedeby, neexistând niciun semn de producție de piepteni în fazele timpurii ale sitului.
Cercetătorii susțin că toate acestea indică piepteni importați, deși unii ar fi putut fi obiecte personale deținute de „persoane mobile”. În ambele cazuri, pieptenii au ajuns la Hedeby după ce au fost produși în altă parte, posibil la sute de kilometri distanță, în zona montană a Norvegiei sau a Suediei.
Legăturile comerciale ale vikingilor se întindeau pe distanțe surprinzător de lungi
Dacă au fost importați, acest lucru indică, de asemenea, existența unei relații comerciale de lungă durată, pe scară largă, între Hedeby și nordul îndepărtat, spune echipa.
Iar descoperirile lor sugerează că aceasta a existat încă din anul 800 d.Hr. – la doar șapte ani după raidul viking din Lindisfarne, Anglia, citat în mod obișnuit ca fiind începutul Epocii Vikinge.
„Am început să răspundem la o serie întreagă de întrebări legate de calendarul călătoriilor și comerțului în Marea Britanie și Scandinavia din epoca vikingă”, spune Steven Ashby, arheolog la Universitatea din York.
Noul studiu face parte dintr-o tendință de cercetare a vikingilor, care încearcă să înțeleagă legăturile dintre centrele urbane precum Hedeby și orașele din nordul îndepărtat, cum ar fi Kaupang sau Birka din Scandinavia.
Studiul a fost publicat în Antiquity.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză pentru „boala vikingilor”
Arheologii ar fi găsit o așezare legendară a vikingilor
O movilă funerară aparent goală ascunde o navă vikingă veche de 1.200 de ani