Opt mumii și obiecte pre-incașe, dezgropate în timpul unor lucrări la rețeaua de gaze din Peru

26 09. 2023, 19:00

Unii arheologi descriu capitala Peru ca pe o ceapă cu multe straturi de istorie, alții o consideră o cutie cu surprize. De astfel de surprize au dat și muncitorii care extindeau rețeaua de gaze atunci când săpăturile lor au scos la iveală opt baloți funerari cu obiecte pre-incașe.

„Recuperăm acele straturi ale istoriei pierdute a Limei care sunt ascunse sub șine și străzi”, a declarat Jesus Bahamonde, arheolog la Calidda, compania care distribuie gaze naturale în orașul cu 10 milioane de locuitori.

El a spus că lucrările de excavare ale companiei pentru a-și extinde sistemul de conducte de gaz în ultimii 19 ani au produs peste 1.900 de descoperiri arheologice de diferite tipuri, inclusiv mumii, ceramică și textile. Acestea au fost în mare parte asociate cu locuri de înmormântare pe teren plat.

Mumii și obiecte pre-incașe, găsite printre conductele de gaze

Orașul are, de asemenea, peste 400 de situri arheologice mai mari care au apărut împrăștiate prin peisajul urban. Cunoscute sub numele de „huacas” în limba indigenă Quechua, acele construcții din chirpici sunt în vârful dealurilor considerate locuri sacre, scrie Phys.org.

Numărul de relicve nu este surprinzător. Zona care este acum Lima a fost ocupată de mai bine de 10.000 de ani de culturile pre-incașe, apoi de Imperiul Inca însuși și apoi de cultura colonială adusă de cuceritorii spanioli în 1535.

Bahamonde a arătat baloți cu bărbați antici așezați, înveliți în pânză de bumbac și legați cu frânghii împletite din liane, care se aflau în săpături la 30 de centimetri sub suprafață.

Cărei culturi îi aparțin artefactele?

Arheologii companiei cred că descoperirile îi aparțin culturii pre-incașe numită Ichma. Cultura Ichma s-a format în jurul anului 1100 d.Hr. și s-a extins prin văile a ceea ce este acum Lima până când a fost încorporată în Imperiul Incaș la sfârșitul secolului al XV-lea, spun oamenii de știință.

Arheologul Roberto Quispe, care a lucrat la săpături, a spus că pachetele funerare conțin probabil doi adulți și șase minori.

Uneori, descoperirile arheologice se dovedesc a fi din vremuri mai recente. În 2018, Quispe și alți arheologi care lucrează în cartierul La Flor au găsit sicrie de lemn în care se aflau trei imigranți chinezi îngropați în secolul al XIX-lea.

Arheologii au găsit cadavrele lângă pipe de fumat opiu, țigări lucrate manual, pantofi, cărți de joc chinezești, o monedă de argint peruană bătută în 1898 și un certificat de încheiere a unui contract de muncă scris în spaniolă și datat 1875 la o hacienda aflată la sud de Lima.

Cele opt pachete de înmormântare cu obiecte pre-incașe au fost găsite în apropierea unor restaurante cu pui fiert și a unui drum care duce la singura centrală nucleară din Peru.

„Când spaniolii au sosit în secolul al XVI-lea, au găsit o întreagă populație care trăiește în cele trei văi care astăzi ocupă Lima… ceea ce avem este un fel de continuare istorică”, a spus Bahamonde.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția

O fosilă de păianjen de acum 310 milioane de ani este cea mai veche din Germania

Europenii din Neolitic erau monogami, dezvăluie ADN-ul vechi de 7.000 de ani

Insula Ciumei din Veneția, locul straniu și interzis în care se află mii de schelete umane