O nouă specie de dinozaur numită Vectidromeus insularis a fost descoperită pe Insula Wight, „insula dinozaurilor” din Marea Britanie. Este un nume impresionant pentru o creatură mică – aproape cât o găină – dar reprezintă, de asemenea, al doilea membru al acestei familii de dinozauri care a fost descoperit pe insulă.
Asta sugerează că Europa ar fi putut avea propria familie de erbivore mici, distincte de cele din Asia și America de Nord. Vectidromeus este un membru al familiei de dinozauri mici, bipezi, care se hrăneau cu plante și care au trăit în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani. Deși noua fosilă este destul de mică, ar fi vorba despre un juvenil, ceea ce înseamnă că specia ar fi putut fi ceva mai mare decât sugerează specimenul actual.
Vectidromeus ar fi alergat prin pădurile din Cretacicul inferior alături de primii tiranozauri, spinosauri și Iguanodon. Dar are, de asemenea, rude celebre care au fost importante nu numai pentru istoria paleontologiei, ci și pentru istoria științei în general.
Vectidromeus este înrudit îndeaproape cu Hypsilophodon foxii, care a fost de asemenea descoperit pe Insula Wight.
În secolul al XIX-lea, Hypsilophodon a fost printre primii dinozauri care au fost descriși datorită resturilor sale relativ complete. Ca și ruda sa recent identificată, Hypsilophodon foxii era mic și subțire și avea membrele posterioare asemănătoare cu cele ale păsărilor.
Aceste trăsături au făcut ca această familie să fie utilă pentru oamenii de știință interesați de evoluție și au dus la faptul că Thomas Henry Huxley, celebrul biolog victorian, a folosit un Hypsilophodon ca dovadă a faptului că păsările au evoluat din dinozauri.
Deși Hypsilophodon și Vectidromeus au fost găsite pe insula dinozaurilor, speciile nu au existat în același timp. Acest lucru se datorează faptului că primul a fost recuperat de la o înălțime mai mare în roci, ceea ce sugerează că era cu aproximativ 2 sau 3 milioane de ani mai tânăr.
„Paleontologii lucrează pe Insula Wight de mai bine de un secol, iar aceste fosile au jucat un rol important în istoria paleontologiei vertebratelor”, a declarat dr. Nicholas Longrich, de la Milner Centre for Evolution de la Universitatea din Bath, într-un comunicat. „Dar încă facem noi descoperiri, pe măsură ce marea erodează noi fosile de pe stânci”.
Motivul pentru care noi dinozauri continuă să apară pe Insula Wight se datorează faptului că stratele cretacice sunt extrem de groase (sute de metri) și pot acoperi mai multe milioane de ani, scrie IFLScience.
Deși oamenii de știință încă nu au ajuns la un consens în privința vechimii lor, este posibil ca fosilele recuperate pe insulă să provină dintr-o serie întreagă de ecosisteme, fiecare dintre acestea având propriul set de specii.
Un schelet de dinozaur, scos la vânzare într-o licitație rară la Paris
Noi fosile au dezvăluit cel mai mare prădător din America de Sud, cu mult înainte de dinozauri
Cercetătorii explorează „Colosseumul dinozaurilor” din Parcul Național Denali
A fost găsită veriga lipsă ce a permis dinozaurilor să devină giganți