O echipă de arheologi peruvieni și japonezi a dezgropat un mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca în nordul Peruului; acesta era dedicat venerării strămoșilor, conținând camere funerare, rămășițe umane și ofrande ceramice.
„Am descoperit un sit arheologic din perioada Wari datând între anii 800 și 1000 d.Hr.” în regiunea Cajamarca, la 900 de kilometri nord de Lima, a declarat arheologul japonez Shinya Watanabe.
„În sit au fost găsite două camere funerare cu gropi pentru așezarea mumiilor și a ofrandelor pentru strămoși”, a spus expertul.
Fiecare dintre camerele funerare conține două niveluri, iar ambele au cinci nișe în pereți care conțin ofrande precum cochilii de moluște, fragmente de ceramică și un trepied cu trei suporturi conice.
„Este o descoperire grozavă, deoarece arheologii căutau dovezi ale culturii Wari”, a spus Watanabe, care este profesor la Universitatea Nanzan din Japonia.
În acest mormânt sacru de dinaintea Imperiului Inca s-a găsit, de asemenea, un pachet care conține un personaj feminin, un vas ceremonial negru Wari, două instrumente muzicale de suflat din ceramică și două elemente de fixare din cupru.
Descoperirea a avut loc în valea Jequetepeque din provincia San Miguel, din Cajamarca, o regiune care se învecinează cu Ecuadorul. „Mulți oameni de origini multiple au trăit aici. Era un centru ceremonial dedicat cultului strămoșilor”, a spus Watanabe.
Judith Padilla, șefa biroului de cultură din Cajamarca, a spus că descoperirile permit o înțelegere a „stilului de viață și al practicilor ritualice” ale societăților antice care locuiau în regiune, notează Science Alert.
Cultura Wari a supraviețuit între secolele al VII-lea și al XIII-lea pe teritoriul care este actualul Peru, dar în anul 1100 d.Hr. Wari au fost cuceriți de imperiul Inca aflat în creștere.
Descoperirea a fost făcută de Proiectul de Investigare Arheologică (PIA) Terlen-La Bomba și ocupă aproximativ 24 de hectare. Ministerul Culturii a indicat că obiectivul principal al cercetării este de a înțelege sistemul socio-politic al culturii Cajamarca în timpul Orizontului Mijlociu (anii 900 – 1000 d.Hr.) și relația acestuia cu cultura Wari.
Specia umană a fost la un pas de extincție în urmă cu 900.000 de ani
Săpăturile la o conductă de apă uzată au scos la iveală un adevărat tezaur
Un hibrid om-cimpanzeu ar fi fost creat într-un laborator în anii 1920
Cranii deformate și decapitări ritualice, găsite la o piramidă mayașă din Mexic