Arheologii au descoperit rămășițele unui preot antic, vechi de 3.000 de ani

01 09. 2023, 15:00

Un grup de arheologi japonezi și peruani a descoperit în nordul Peru un mormânt vechi de 3.000 de ani ce conține rămășițele unui preot antic, alături de ofrande de ceramică.

„Am descoperit recent un mormânt vechi de 3.000 de ani la situl arheologic Pacopampa”, în regiunea Cajamarca, la 900 de kilometri nord de Lima, a declarat arheologul Juan Pablo Villanueva, citat de Phys.org.

Rămășițele unui preot antic din Anzi sunt primele care au o serie de ofrande”, a spus cercetătorul, adăugând că „contextul funerar este intact”. Corpul, cu extremitățile inferioare parțial flexate, era orientat de la sud la nord. Pe partea de vest a mormântului erau mici boluri sferice din ceramică, o spatulă de os sculptat și alte ofrande.

Rămășițele unui preot antic arată puterea liderilor din Anzi

De asemenea, au fost găsite două sigilii, unul cu desene ale unei fețe antropomorfe și celălalt cu cea a unui jaguar. Trupul și ofrandele erau acoperite cu cel puțin șase straturi de cenuşă și pământ. Mormântul este circular, de trei metri în diametru și un metru adâncime.

„Descoperirea este extrem de importantă pentru că el este unul dintre primii preoți care a început să controleze templele din nordul Anzilor”, a declarat arheologul japonez Yuji Seki, care lucrează pe acest sit de 18 ani. Cercetătorii estimează că preotul a trăit în jurul anului 1.000 î.Hr. Seki a spus că descoperirea a ajutat să demonstreze că, chiar și cu mult timp în urmă, „au apărut lideri puternici în Anzi”.

Alte morminte descoperite la Pacopampa

În septembrie 2022, același grup de arheologi descoperise mormântul, vechi de peste 3.000 de ani, al unui bărbat pe care l-au numit „Preotul Pututos”, împreună cu instrumente muzicale făcute din scoici. Pututos, sau pututus, sunt niște moluște asemănătoare melcilor de mare pe care locuitorii antici din Peru le puteau folosi pentru a scoate sunete asemănătoare celor de trompetă.

Situl Pacopampa, aflat la o altitudine de 2.500 de metri, include nouă clădiri ceremoniale monumentale din piatră sculptată și lustruită. Alte morminte găsite în același loc le includ pe cel al „Doamnei din Pacopampa”, găsit în 2009, și două ale unor „preoți Șarpe Jaguar”, descoperite în 2015.

Se estimează că mormintele datează din anii 700-600 î.Hr.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cimitir roman antic cu 125 de morminte, descoperit întâmplător în Fâșia Gaza

O descoperire delicioasă: au fost găsite dovezi pentru cel mai vechi curry din Asia de Sud-Est

Societățile preistorice foloseau echipamente speciale pentru cățărat. Cât de avansate erau?

Nero, Antihristul Romei, între mit și realitate. Împăratul care nu și-a dorit să devină împărat