De ce le este teamă arheologilor să intre în mormântul primului împărat al Chinei?
În 1974, niște fermieri au dat peste una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile, pe un câmp modest din provincia Shaanxi din China.
În timp ce săpau, au găsit fragmente ale unei figuri umane făcute din lut. Acesta era doar vârful icebergului. Săpăturile arheologice au dezvăluit că terenul era așezat deasupra mai multor gropi care erau pline cu mii de modele de teracotă în mărime naturală de soldați și cai de război, ca să nu mai vorbim de acrobați, oficiali apreciați și alte animale.
Se pare că misiunea acestei armate de teracotă era de a păzi mausoleul din apropiere al lui Qin Shi Huang, primul împărat formidabil al dinastiei Qin, care a domnit între 221 și 210 î.Hr.
În timp ce părți mari din necropola din jurul mausoleului au fost explorate, mormântul împăratului în sine nu a fost niciodată deschis, în ciuda intrigii uriașe care îl înconjoară. Probabil că nimeni nu a mai aruncat o privire în interiorul acestui mormânt de peste 2.000 de ani, când temutul împărat a fost sigilat înăuntru.
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile
Un motiv principal din spatele acestei ezitări este faptul că arheologii sunt îngrijorați de modul în care săpăturile ar putea deteriora mormântul, pierzând informații istorice vitale. În prezent, doar tehnicile arheologice invazive ar putea fi folosite pentru a intra în mormânt, existând un risc ridicat de a provoca daune ireparabile.
Unul dintre cele mai clare exemple în acest sens provine din săpăturile efectuate în orașul Troia în anii 1870 de către Heinrich Schliemann. În graba și naivitatea sa, munca a reușit să distrugă aproape toate urmele orașului pe care își propusese să îl descopere. Arheologii sunt siguri că nu vor să fie nerăbdători și să facă din nou aceleași greșeli.
Oamenii de știință au lansat ideea de a folosi anumite tehnici neinvazive pentru a privi în interiorul mormântului. Una dintre idei este aceea de a utiliza muoni, produsul subatomic al razelor cosmice care se ciocnesc cu atomii din atmosfera terestră, care pot privi prin structuri ca o radiografie avansată. Cu toate acestea, se pare că cele mai multe dintre aceste propuneri au întârziat să se lanseze.
Deschizând mormântul ar putea veni și cu pericole mult mai imediate și mortale. Într-o relatare scrisă de istoricul chinez antic Sima Qian la aproximativ 100 de ani după moartea lui Qin Shi Huang, acesta explică faptul că mormântul este conectat la capcane care au fost concepute pentru a ucide orice intrus.
Secretele mormântului primului împărat al Chinei
„Au fost construite palate și turnuri pentru o sută de oficiali, iar mormântul a fost umplut cu artefacte rare și comori minunate. Meșteșugarilor li s-a ordonat să confecționeze arbalete și săgeți pregătite să tragă în oricine ar intra în mormânt. Mercurul a fost folosit pentru a simula cele o sută de râuri, râul Yangtze și râul Galben, precum și marea cea mare, și a fost setat să curgă mecanic”, se arată în document.
Chiar dacă armele cu arc vechi de 2.000 de ani nu reușesc, această relatare sugerează că un potop de mercur lichid toxic ar putea trece peste gropari. Studiile științifice au analizat concentrațiile de mercur din jurul mormântului și au găsit niveluri semnificativ mai mari decât s-ar aștepta într-o bucată de pământ obișnuită.
„Este posibil ca mercurul extrem de volatil să scape prin fisuri, care s-au dezvoltat în structură de-a lungul timpului, iar investigația noastră susține înregistrările cronicilor antice despre mormânt, despre care se crede că nu a fost niciodată deschis/populat”, concluzionează autorii unei lucrări din 2020.
Deocamdată, mormântul lui Qin Shi Huang rămâne sigilat și nevăzut, dar nu uitat. Totuși, la momentul potrivit, este posibil ca progresele științifice să poată în sfârșit să pătrundă în secretele care zac aici, netulburate, de aproximativ 2.200 de ani, scrie IFLScience.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un colier neolitic, descoperit în mormântul unui copil, dezvăluie o cultură antică complexă
Mormântul unui vizitiu, vechi de 3.000 de ani, a fost găsit în Siberia