Poporul Hirota din Japonia deforma intenționat craniile sugarilor în urmă cu 1.800 de ani
Timp de 400 de ani, un grup de indigeni din Japonia deforma intenționat craniile sugarilor, sugerează un nou studiu.
Poporul Hirota a trăit pe insula Tanegashima din sudul Japoniei între sfârșitul perioadei Yayoi și perioada Kofun, sau între secolele III și VII. Între 1957 și 1959 și mai târziu, între 2005 și 2006, cercetătorii au excavat numeroase schelete dintr-un sit Hirota din Tanegashima și au descoperit că majoritatea aveau craniile deformate.
Până acum nu era clar dacă craniile au fost deformate printr-un proces natural necunoscut sau deformate în mod deliberat printr-un proces cunoscut sub numele de deformare craniană artificială (ACD), care în mod normal implică înfășurarea sau presarea craniului unui copil pentru a-i schimba forma la scurt timp după naștere. (ACD este cunoscută și ca deformare intenționată a craniului; totuși, acest termen este folosit mai rar, deoarece majoritatea indivizilor nu iau ei această decizie.)
Poporul Hirota deforma intenționat craniile sugarilor
Într-un nou studiu, cercetătorii au reanalizat craniile și le-au comparat cu rămășițele japoneze din aceeași perioadă de timp. Rezultatele lor indică faptul că cea mai probabilă explicație pentru craniile contorsionate este că poporul Hirota deforma intenționat craniile sugarilor.
Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS One.
Echipa de cercetare a analizat forma generală 2D a craniului și a efectuat scanări 3D ale oaselor. Apoi, au comparat craniile cu cele ale popoarelor Yayoi și Jomon, care au ocupat alte părți ale Japoniei în aceeași perioadă.
Toate rămășițele Hirota deformate au fost modificate pentru a crea un cap ușor scurtat, cu un spate al craniului aplatizat. Analiza a evidențiat leziuni foarte similare ale osului occipital de la baza fiecărui craniu și au arătat „depresiuni în părți ale craniului care leagă oasele între ele”, a declarat autorul principal al studiului, Noriko Seguchi, antropolog biologic la Universitatea Kyushu (Japonia).
Un număr egal de rămășițe masculine și feminine au fost deformate și nu a existat nicio diferență între sexe în ceea ce privește formele craniilor. Deformații similare nu au fost observate printre craniile Yayoi sau Jomon. Morfologia distinctă a craniilor Hirota „sugerează cu tărie modificarea craniană intenționată”, a spus Seguchi.
De ce recurgeau aceștia la o astfel de practică?
Nu se știe de ce oamenii Hirota au ales să le modifice craniile bebelușilor. O posibilitate este că acest lucru i-a ajutat să se distingă de alte grupuri, au scris cercetătorii. Echipa intenționează să examineze mai multe cranii deformate arhaice din regiune pentru a obține mai multe informații despre motivul pentru care erau efectuate astfel de proceduri, scrie Live Science.
Dovezi despre ACD au fost descoperite în multe grupuri de-a lungul istoriei, inclusiv la huni, la femei medievale europene, la mayași, la unele triburi native americane și la oameni din cultura antică Paracas din ceea ce este acum Peru, ale căror cranii excepțional de alungite au fost interpretate greșit de adepții teoriilor conspirației drept dovadă a extratereștrilor.
ACD se practică și astăzi, în primul rând în Vanuatu, unde craniile indivizilor sunt deformate pentru a părea mai asemănătoare cu una dintre zeitățile lor, care este reprezentată cu un cap alungit. În rare ocazii, unele fete din anumite părți ale Republicii Democratice Congo au capul alungit la naștere ca simbol al statutului.
Vă recomandăm să citiți și:
O descoperire delicioasă: au fost găsite dovezi pentru cel mai vechi curry din Asia de Sud-Est
Un cimitir din Epoca Bronzului a fost dezgropat la un cosmodrom din Scoția
A fost găsită cea mai veche sticlărie de la nord de Alpi
Societățile preistorice foloseau echipamente speciale pentru cățărat. Cât de avansate erau?