Oamenii de știință de la Universitatea din Alaska Fairbanks (SUA) au descoperit și documentat cel mai mare loc cunoscut cu urme de dinozaur din Alaska. Situl, situat în Parcul și Rezervația Națională Denali, a fost numit de cercetători „Colosseumul dinozaurilor”.
Colosseumul dinozaurilor este cât un teren de fotbal și jumătate și conține strat peste strat de amprente păstrate în stâncă. Situl este o înregistrare a mai multor specii de dinozauri de-a lungul mai multor generații, care au prosperat în ceea ce este acum Interior Alaska cu aproape 70 de milioane de ani în urmă.
Oamenii de știință descriu situl într-o lucrare publicată recent în revista Historical Biology.
„Nu este doar un nivel de piatră cu urme pe el. Este o secvență în timp. Până acum, Denali a avut alte situri cunoscute cu urme, dar nimic de această amploare”, a spus Dustin Stewart, autorul principal al lucrării și fost student absolvent al UAF, care a publicat lucrarea ca parte a tezei sale de master.
La prima vedere, situl nu este remarcabil în contextul vastului peisaj al parcului: doar un afloriment stâncos stratificat care se ridică la echivalentul a 20 de etaje deasupra bazei sale.
„Când colegii noștri au vizitat prima dată locul, au văzut o cărare de urme de dinozaur la baza acestei stânci masive. Când am fost prima dată acolo, nici noi nu am văzut mare lucru”, a spus Pat Druckenmiller, autor principal al lucrării și director al Muzeului de Nord al Universității din Alaska.
Stewart și-a amintit că a fost inițial dezamăgit când s-a apropiat de sit la sfârșitul unei drumeții de șapte ore. Apoi s-a apropiat amurgul, iar echipa a mai aruncat o privire, relatează Eurek Alert.
„Când soarele formează unghiul perfect cu acele straturi, ele pur și simplu ‘explodează’. Imediat am rămas cu toții uimiți, iar apoi Pat a spus ‘Ia-ți aparatul foto’. Eram foarte entuziasmați”, a spus el.
În perioada Cretacicului târziu, stâncile care alcătuiesc „Colosseumul” erau sedimente pe un teren plat, lângă ceea ce era probabil o adăpătoare pe o câmpie inundabilă mare. Pe măsură ce plăcile tectonice ale Pământului s-au ciocnit și s-au deformat pentru a forma lanțul Alaska, pământul anterior plat s-a îndoit și s-a înclinat vertical, expunând stâncile acoperite cu urme.
Urmele sunt un amestec de impresii întărite în noroiul antic și de „mulaje” create atunci când sedimentele au umplut urmele și apoi s-au întărit. „Sunt superbe. Puteți vedea forma degetelor de la picioare și textura pielii”, a spus Druckenmiller.
Pe lângă urmele de dinozaur, echipa de cercetare a găsit plante fosilizate, boabe de polen și dovezi de crustacee și nevertebrate de apă dulce. „Toate aceste mici indicii pun cap la cap cum arăta mediul în ansamblu”, a spus Stewart.
Zona făcea parte dintr-un sistem fluvial mare, a spus el, cu iazuri și lacuri în apropiere. Clima din zonă era mai caldă decât cea de astăzi, mai asemănătoare cu cea din nord-vestul Pacificului. Existau conifere și foioase și un strat de ferigi și de coada-calului.
Pe baza urmelor, o varietate de dinozauri, de la juvenili până la adulți, au frecventat „Colosseumul dinozaurilor” de-a lungul a mii de ani. Cei mai obișnuiți au fost dinozaurii mari care mănâncă plante, cu cioc de rață și cu coarne. Echipa a documentat, de asemenea, carnivore mai rare, inclusiv răpitori și tiranozauri, precum și mici păsări limicole.
În fiecare an, mii de oameni vizitează Parcul Național și Rezervația Denali pentru a vedea peisajul natural și mediul înconjurător, a spus Druckenmiller. „Este uimitor să știm că în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, Denali era la fel de impresionant pentru flora și fauna sa”, a completat el.
„Locul era împădurit și era plin de dinozauri. A existat un tiranozaur care era de multe ori mai mare decât cel mai mare urs brun care se află acolo astăzi. Existau răpitori. Existau reptile zburătoare. Existau păsări. A fost un ecosistem uimitor”, a spus el.
Conservarea siturilor de fosile precum „Colosseumul” este o parte importantă a misiunii Serviciului Parcurilor Naționale, a spus Denny Capps, geologul parcului.
„Pe de o parte, trebuie să protejăm siturile fosile de clasă mondială, cum este Colosseumul, de perturbări și furturi. Pe de altă parte, încurajăm vizitatorii să exploreze fosilele în contextul lor geologic pentru a înțelege mai bine evoluția peisajelor și a ecosistemelor de-a lungul timpului, lăsându-le în același timp netulburate pentru ca și alții să le poată aprecia”, a spus el.
Un oraș mayaș pierdut a fost redescoperit în jungla mexicană
Citat al poetului antic Virgiliu, găsit pe un vas roman din Spania
O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?
Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză pentru „boala vikingilor”