Traiul în actuala societate modernă are multe avantaje, iar unul dintre cele pe care strămoșii noștri le-ar considera foarte utile este accesul la îngrijiri medicale și la tratament eficient și de calitate.
Nu ne miră deloc acest lucru, pentru că medicina a evoluat mult.
Având în vedere serviciile medicale de astăzi, putem afirma cu încredere că suntem norocoși, mai ales atunci când aruncăm o privire în urmă și aflăm tratamentele folosite de strămoși.
De exemplu, în anii 1660, Marea Ciumă din Londra a băgat în sperieți populația, și pe bună dreptate. Oamenii erau dispuși să încerce orice metodă care i-ar feri de boală – inclusiv să bage nasul în borcanul cu propriile vânturi. Medicii de la acea vreme erau convinși că ciuma se răspândea prin vaporii de aer, iar mirosul respingător ar putea dilua boala din atmosferă, notează Science Alert.
Un alt tratament care astăzi ne uimește este transfuzia cu lapte. Înainte ca grupele de sânge să fie descoperite, aproape jumătate dintre pacienții care primeau transfuzii de sânge mureau. Însă, la finele anilor 1800, medicii au recurs la o metodă care devenise populară: ei au folosit la transfuzii lapte de capră, vacă sau chiar de la femei. Se credea că organismul are nevoie de un „lichid curat” pentru a forma celule albe într-un mod mult mai sigur decât prin sângele de la un donator. În realitate, transfuziile de lapte se încheiau prin moartea pacientului, drept urmare, metoda a fost rapid abandonată.
Se întâmpla adesea ca medicii din perioada medievală din Europa să aibă pe raftul din cabinet o sticluță cu o pudră rezultată din măcinarea mumiilor egiptene. Începând din secolul al XII-lea, tratamentele cu „pudră de mumie” au fost răspândite în Europa pentru a fi folosite în tratarea rănilor, a durerilor de cap, a zgârieturilor, a cancerului sau chiar a depresiei. Abia în secolul al XVI-lea, medicii au început să-și pună întrebări cu privire la eficiența tratamentului.
Nici Italia nu dezamăgește în privința creativității. În Roma antică, o legumă era considerată cel mai sănătos aliment posibil. Potrivit scrierilor lui istoricului și eruditului roman Plinius cel Bătrân, „ar fi o muncă prea anevoioasă să enumeri toate beneficiile verzei”. Dintre toate recomandările notate de Plinius, cea mai bizară este injecția cu suc cald de varză, pentru a vindeca pierderile de auz.
Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția
Super Glue, o invenție remarcabilă făcută din greșeală. Cum a început totul?
O fosilă de păianjen de acum 310 milioane de ani este cea mai veche din Germania
Europenii din Neolitic erau monogami, dezvăluie ADN-ul vechi de 7.000 de ani