Cele mai vechi unelte din piatră folosite vreodată sunt cunoscute sub numele de setul de unelte Oldowan.
Oamenii de știință au confirmat că primele unelte din piatră au fost într-adevăr fabricate de o specie anterioară speciei Homo, ceea ce înseamnă că oamenii nu au fost primii care au creat unelte.
Supranumită ,,Omul îndemânatic”, specia umană antică Homo habilis este renumită pentru utilizarea extensivă a așa-numitului set de unelte Oldowan, care constă în fulgii de bază ciopliți care puteau fi folosiți ca lame. Pentru o vreme, hominidul dispărut a fost creditat ca fiind cel care a inventat această tehnologie primitivă, însă descoperirile recente au schimbat drastic această poveste.
De exemplu, în 2011, cercetătorii din Kenya au dat peste o colecție de unelte cioplite într-un sit numit Lomekwi 3. Datând de acum 3,3 milioane de ani, uneltele au fost create cu aproximativ un milion de ani înainte ca strămoșul nostru Handy să-și facă intrarea și cu jumătate de milion de ani înainte de apariția genului Homo.
Nu se știe cu exactitate ce specie a creat aceste unelte, deși în apropierea sitului au fost găsite fosile aparținând homininului antic Kenyanthropus platyops. De asemenea, în regiune trăia specia Australopithecus afarensis – din care făcea parte și iconica Lucy – în perioada în care au fost realizate uneltele.
Pe baza caracteristicilor lor asemănătoare cu cele ale maimuțelor, ambele specii sunt considerate în general ca fiind relativ puțin inteligente. Cu toate acestea, posibilitatea ca ei să fi inventat primele unelte de piatră contestă această presupunere și implică faptul că ar fi putut fi, de fapt, destul de inteligenți.
Până în prezent, cercetătorii nu au reușit să confirme dacă uneltele au fost făcute de K. platyops sau de A. afarensis, deși, există o asemănare destul de izbitoare între Lucy și hominizii făuritori de unelte ai lui Kubrick.
Revenind la știința propriu-zisă, cercetătorii au găsit recent un alt set de cioburi de piatră surprinzător de vechi în Kenya. Datând de acum aproximativ 2,9 milioane de ani, ansamblul este mai reprezentativ pentru setul de unelte Oldowan decât artefactele Lomekwi, scrie IFL Science.
În mod uimitor, aceste unelte au fost găsite alături de oase de hipopotam măcelărite, ceea ce indică faptul că au fost folosite cândva pentru a ciopli prada mare.
În apropiere, cercetătorii au descoperit, de asemenea, cel mai vechi dinte aparținând genului de hominid antic Paranthropus, care era oarecum asemănător cu Australopithecus.
Ca și în cazul ansamblului Lomekwi, acest al doilea set de unelte antice nu poate fi atribuit în mod definitiv unui producător cunoscut, deși Paranthropus este cu siguranță un candidat puternic. Totuși, având în vedere vârsta lor, este probabil ca cel care a făcut fulgii să nu fi fost un om.
Strămoșii oamenilor au supraviețuit asteroidului care a ucis dinozaurii
Un strămoș misterios al omului, măcelărit și mâncat în urmă cu 1,45 milioane de ani
Strămoșii cailor de astăzi aveau degete, au confirmat noi cercetări