Insula Ciumei din Veneția, locul straniu și interzis în care se află mii de schelete umane
Navigând ușor printre canalele idilice ale Veneției, apare la un moment dat o insuliță cu formă dreptunghiulară, vestită printre localnici pentru istoria sa întunecată și stranie.
Este vorba despre Lazzaretto Vecchio (sau Old Lazzaretto), o insulă care a fost construită în timpul perioadei Renașterii, pentru a trimite acolo bolnavii care au căzut pradă plăgii ce făcea ravagii la acea vreme.
Având în vedere lecția învățată cu un secol în urmă, atunci când Ciuma Neagră (sau Moartea Neagră) a decimat populația, în 1423 s-a pus la punct operaționalizarea unei insule pentru a carantina bolnavii.
Rămășițele a mii de oameni se află pe acea insulă
Din acel an, porțiunea dreptunghiulară de pământ a continuat să fie folosită de venețieni de-a lungul valurilor de ciumă izbucnite în secolele XVI și XVII.
Pe parcursul secolelor, mii de oameni au murit pe acea insulă, iar rămășițele lor se află în continuare îngropate în siturile care se întind pe 2.53 de hectare, potrivit IFLScience.
Fiind un important nod comercial, Veneția a fost vulnerabilă în fața epidemiilor, una dintre cele mai grave izbucnind în anul 1630, când a ucis o treime din populația din Veneția și din Bologna. Zilnic, mureau sute de oameni. Epidemia a fost atât de agresivă, încât unii istorici sunt de părere că ciuma a avut un rol major în pierderea titlului Veneției de „superputere renascentistă”.
Cum mai poate fi utilă Lazzaretto Vecchio?
Totuși, pe lângă istoria sumbră a acestei insule, oamenii de știință consideră că unicitatea sa poate fi utilă, pentru că evoluția patogenilor prezenți pe acel teritoriu poate fi studiată.
„Această insulă dedicată carantinei este unică și poate deține în continuare agenți patogeni devastatori, pe lângă cei introduși recent precum sifilis sau antrax, care privind de la animale. Pentru prima oară, (o insulă, n.r.) cuprinde multipli agenți patogeni care au existat în mijlocul populației umane vreme de trei secole”, a explicat geneticianul Ras Jiang, profesor la Colegiul de Sănătate Publică.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cele mai vechi schelete de liliac găsite vreodată aparțin unei specii nemaivăzute
Unul dintre cele mai spectaculoase schelete de T. Rex, scos la licitație în premieră europeană
Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate
Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor