Home » Istorie » Jane Seymour, cea mai iubită soție a regelui Henric al VIII-lea

Jane Seymour, cea mai iubită soție a regelui Henric al VIII-lea

Jane Seymour, cea mai iubită soție a regelui Henric al VIII-lea
Jane Seymour. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.08.2023

Jane Seymour, născută în anul 1509 (nu este cert anul nașterii ei), în Anglia, și decedată la 24 octombrie 1537, la Hampton Court, London, a fost cea de-a treia soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei (1491 – 1547), mariajul lor durând un an și jumătate (din mai 1536 și până în octombrie 1537).

Jane Seymour a murit din cauza unor complicații postnatale la mai puțin de două săptămâni de la nașterea singurului ei copil, dar și singurul fiu al lui Henric, viitorul rege Edward al VI-lea. A fost singura soție a lui Henric care a beneficiat de o ceremonie de înmormântare demnă de o regină, trupul ei fiind depus alături de cel al regelui în Capela Sfântul Gheorghe, Castelul Windsor (Henric VIII a murit în 1547).

Domnia reginei Jane Seymour a fost una scurtă, dar de impact și asta pentru că Jane a jucat un rol notabil în restabilirea legitimității liniei regale și în asigurarea unui moștenitor de sex masculin pentru Henric. De altfel, nașterea fiului ei, Edward al VI-lea (care avea să devină mai târziu regele Edward al VI-lea al Angliei), a reprezentat una dintre cele mai importante realizări din timpul domniei lui Jane Seymour.

După două căsătorii nereușite, Henric al VIII-lea își dorea cu disperare un moștenitor al tronului, iar sarcina lui Jane și nașterea ulterioară a unui fiu sănătos au fost exact ceea ce căuta el, evenimentul fiind sărbătorit în tot regatul.

L-a cucerit cu inteligență pe rege

Deși nu a fost o femeie de o frumusețe răpitoare și, față de reginele anterioare, beneficiase de o educație destul de precară (nu știa decât să scrie și să-și citească propriul nume), Jane avea alte calități care l-au atras pe regele cu aproape 20 de ani mai mare decât ea. Era blândă, drăgăstoasă și supusă. În plus, Henric fusese impresionat și de faptul că mama ei, Margery Wentworth, născuse șase copii sănătoși. Până să devină soția lui, Jane și-a jucat inteligent cartea în fața regelui, rezistând avansurilor acestuia, însă dându-i lui Henric de înțeles că era interesată de el. Henric a fost impresionat atunci când, la un moment dat, după ce i-a oferit lui Jane drept cadou monede de aur, cea care avea să-i devină soție a refuzat darul, gest pe care regele l-a apreciat în mod deosebit.

După ce Anne Boleyn, cea de-a doua soție a lui Henric al VIII-lea a fost acuzată și întemnițată sub acuzații false de adulter, incest și chiar de înaltă trădare, după care executată la 19 mai 1536, Henric și Jane s-au logodit a doua zi după moartea Annei, zece zile mai târziu căsătorindu-se la Palatul Whitehall.

De ce nu a mai fost încoronată

Încoronarea ei ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 1536, însă ceremonia a fost anulată din cauza izbucnirii unei ciume și a declanșării unor serii de revolte în nordul țării. Încoronarea nu a mai avut loc niciodată, iar a rămas regină consoartă până la moarte.

În timpul domniei sale, Jane i-a adus la curtea lui Henric pe doi dintre frații săi, Edward și Thomas, poziționându-i în funcții înalte și, în același timp, a făcut tot posibilul să le îndepărteze din palat pe servitoarele și apropiatele predecesoarei sale Anna și să elimine moda revelatoare.

L-a influențat pe rege în deciziile sale religioase

Credințele religioase ale reginei Jane Seymour și influența pe care a avut-o asupra regelui Henric al VIII-lea au jucat un rol esențial în modelarea Reformei engleze. Jane a fost o catolică devotată și a căutat să restabilească practicile și tradițiile catolice la curte. Convingerile și sfaturile ei religioase ar fi putut contribui la decizia lui Henric de a se rupe de Biserica Catolică și de a înființa Biserica Angliei.

Jane Seymour a avut un rol hotărâtor și în reconcilierea relației dintre Henric și fiica lui, Mary, provenită din prima căsătorie, Henric respingând-o pe aceasta și nevorbindu-i ani de zile din cauza opiniilor religioase care nu corespundeau cu ale lui. Realizarea lui Jane a fost bine primită de popor care spera la o reconsiderare a perspectivelor religioase ale lui Henric după ce acesta separase biserica Angliei de papalitate, autoproclamându-se șef suprem al Bisericii pe pământ. Aparenta reușită a lui Jane, împreună cu revoltele care izbucniseră în nordul țării, au încurajat-o pe regină să încerce mai mult decât atât. L-a rugat pe Henric să restabilească legăturile cu papalitatea, să redeschidă mănăstirile și să permită în continuare practica pelerinajului. Tentativa lui Jane a eșuat, Henric amenințându-și soția că orice implicare suplimentară a ei în afacerile regelui va duce, inevitabil, la soarta de care au parte reginele care se amestecă în afacerile soților, fapt pentru care Jane nu a mai încercat să se implice în politica lui Henric.

Furia și supărarea lui Henric au dispărut odată ce Jane Saymour l-a anunțat că este însărcinată, bucuria lui fiind și mai mare atunci când astronomii de la curte l-au asigurat că regina va aduce pe lume un fiu. Micul prinț Edward VI s-a născut la 12 octombrie 1537.

Moartea care a urmat nașterii

La acea vreme, femeile, indiferent de statutul și de rangul pe care îl aveau, erau afectate într-o măsură mai mare sau mai mică de condițiile sanitare precare, înțelegerea limitată a obstetricii și lipsa de cunoștințe despre infecții și bacterii făcând orice nașterea să fie supusă unor riscuri ridicate. Din păcate, nu a scăpat de complicațiile nașterii nici Jane Seymour a cărei stare de sănătate, la scurt timp după botezul fiului ei și al lui Henric, s-a deteriorat vizibil.

La 23 octombrie, după ce toate încercările medicilor de a o salva au eșuat, Henric a fost chemat la căpătâiul ei, fiindu-i administrată ultima împărtășanie.

La 24 octombrie 1537, regina Jane Seymour, a treia soție a regelui Henric al VIII-lea și mama viitorului Eduard al VI-lea, a murit la Palatul Hampton Court, la nici două săptămâni după ce l-a adus pe lume pe micul Edward. Se crede că motivul principal care a dus la decesul ei a fost febra puerperală, o infecție postpartum.

Iată câteva relatări despre boala și moartea reginei, prezentate de site-ul tudorsociety.com.

„Astăzi, regele a intenționat să se mute la Asher dar, pentru că regina s-a simțit foarte rău în această noapte și astăzi, a întârziat, însă mâine va fi prezent acolo”. (…) „Regina a fost în mare pericol azi-noapte și azi dar, dacă va dormi în această noapte, medicii cred că a trecut de pericol”.  (Sir John Russell către Thomas Cromwell)

„În acest an, 14 octombrie, fiind miercuri, regina Jane a părăsit această viață, zăcând în patul de copil, pe la ora 2 dimineața, după ce a domnit ca soție a regelui, timp de un an și un sfert, nefiind niciodată încoronată.” ( Charles Wriothesley, Wriothesley’s Chronicle)

Data de 14 octombrie indicată ca dată a morții ei în cronicile lui Hall și Wriothesley, scrie tudorsociety.com, este rezultatul unei erori în transcrierea cronicilor, deoarece scrisoarea lui Sir John Russell, care încă există, este datată 24 octombrie și, de asemenea, Wriothesley spune că a murit într-o miercuri, iar ziua de 14 a fost duminică.

Se spune că moartea reginei l-a tulburat atât de mult pe Henric, încât acesta s-a retras în camera lui timp de câteva zile, refuzând orice interacțiune cu supușii lui, a purtat negru timp de 3 luni și, „pentru tot restul nefericit al vieții sale, va susține mereu că cele 18 luni în care Jane a fost regină au fost cele mai bune din viața sa”.

Faptul că după ce a murit a fost înmormântat lângă Jane a fost considerat de mulți a fi o dovadă clară că Jane a fost soția preferată pe care regele Henric a iubit-o cel mai mult deși, în unele cronici și biografii s-a glumit pe această temă, spunându-se că timpul scurt în care cei doi au fost împreună nu a fost suficient pentru a-i permite regelui să se înfurie și să ia decizii necumpătate, așa cum a făcut-o cu predecesoarele sau succesoarele ei.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jane-Seymour

https://www.historyhit.com/facts-about-jane-seymour/

https://www.historyextra.com/period/tudor/kings-and-queens-in-profile-jane-seymour/#JANE%20DEATH

Vă mai recomandăm să citiți și:

Colier asociat cu Henric al VIII-lea, vechi de 500 de ani, găsit de căutătorii de metale

Test de cultură generală. Cine a fost ultima soție a lui Henric al VIII-lea?

Turnul Clifford, care găzduiește toaleta lui Henric al III-lea, a fost restaurat și poate fi vizitat

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...