Guerlain nu este doar una dintre cele mai renumite case de parfumuri, produse de make-up și de îngrijire a pielii, dar și una dintre cele mai vechi din lume.
A fost fondată în 1828, când un maestru parfumier pe nume Pierre-François Pascal Guerlain (1798, Paris – 1864, Paris), parfumier-chimist de profesie, vizionar din fire, a deschis primul magazin la Paris, Franța, în rue de Rivoli. Pascal Guerlain crea parfumuri personalizate pentru bogații și renumiții societății franțuzești și străine, printre clienții săi numărându-se Napoleon al III-lea, Regina Victoria, Prințul de Wales, împărăteasa Eugénie și țarul Rusiei. Prima comandă importantă pe care a avut-o Pierre-François Pascal a fost făcută de romancierului Balzac.
În anii 1830, oamenilor le plăceau parfumurile cu arome florale și proaspete, scrie site-ul discoverwalks.com, într-un articol introspectiv despre istoria casei Guerlain și personalitatea fondatorului ei. Pierre François-Pascal, în realizarea parfumurilor lui, nu doar că a urmat această tendință, respectând gusturile clienților, dar a creat combinațiile proprii.
În 1840, François-Pascal s-a mutat în rue de la Paix, o zonă la modă a epocii, iar doi ani mai târziu, în 1842, casa de parfumuri Guerlain a devenit furnizorul oficial al curțiilor regale europene.
De asemenea, Guerlain a fost primul care a creat produse de îngrijire a pielii, eyeliner, kohl și rimel, în 1840 venind pe piață și cu primele rujuri.
Pierre-Francois, un aristocrat al vremii, frecventa cercuri alese, din anturajele sale făcând parte și mulți scriitori, printre care Honoré de Balzac și Alexandre Dumas. Mergea la întâlnirile literare, prezența sa printre oamenii de cultură francezi ajutându-l în afacerea cu parfumuri (magazinul său devenise o destinație preferată a membrilor înaltei societăți pariziene). O revistă populară a vremii, La Sylphide, Le Journal des Elegances, scrie editorul Dave Lackie pe site-ul său, era cunoscută pentru faptul că parfuma fiecare dintre numerele sale cu un parfum Guerlain diferit.
În anul 1853, Guerlain a realizat L’eau de Cologne Imperiale (cunoscut și sub numele de Imperial Eau de Cologne), un parfum special creat pentru împărăteasa Eugénie, soția lui Napoleon al III-lea, cu ocazia nunții sale. Sticla parfumului a fost decorată de Pierre-Francois cu albine, care erau un simbol al imperiului francez și care, de asemenea, au devenit din acel an și simbolul Casei Guerlain.
Eau de Cologne Impériale este considerat unul dintre parfumurile clasice din lumea parfumeriei. Se încadrează în categoria parfumurilor citrice și este renumit pentru notele sale proaspete, revigorante și revitalizante, date de arome extrase din citrice (lămâie în special) și bergamotă. Formula acestui parfum a rămas relativ neschimbată de la crearea sa, fiind elaborată cu note extrase din cimbru, rozmarin, neroli, floarea de portocal, lavandă și mosc.
Cum industria produselor de frumusețe era într-o continuă dezvoltare, creându-se noi și noi sortimente ce satisfăceau așteptările clientelei de ambele sexe, Pierre-François a mers în paralel cu tendințele vremii și a creat săpunurile Sapoceti, o gamă de săpunuri de lux, fabricate din untură de balenă și destinate atât curățirii pielii, cât și albirii ei. Săpunurile, care s-au vândut într-o serie de 45 de sortimente diferite, fiecare disponibil într-o aromă distinctă, deveniseră săpunurile preferate ale doamnelor din înalta societate.
Pierre-François a creat, de asemenea, multe loțiuni și creme diferite, inclusiv un produs hidratant pentru buze (Baume de la Ferté) care este disponibil și astăzi.
În 1933, Guerlain a creat Vol de Nuit, un parfum inspirat din opera scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry (un prieten al casei Guerlain), iar în 1939, Casa Guerlain a deschis unul dintre primele „spa-uri” din lume la 68, avenue des Champs-Elysées, în aceeași perioadă fiind promovată și metoda de masaj Guerlain, folosită până în ziua de astăzi.
Guerlain a creat numeroase parfumuri, multe dintre ele devenite clasice atemporale. Unele dintre cele mai faimoase parfumuri ale casei Guerlain includ Shalimar (creat în 1925, Shalimar a fost primul parfum oriental pentru femei din istoria parfumeriei), L’Heure Bleue, Samsara și La Petite Robe Noire.
Pierre Francois Guerlain, care și-a petrecut restul vieții ajutându-i pe cei doi fii ai săi (Aimé și Gabriel) să continue pasiunea creării parfumurilor sofisticate, a murit în 1864, odată cu dispariția sa, fiul cel mare, Aimé, preluând departamentul de creație, iar fiul cel mic, Gabriel, ocupându-se de management.
Casa Guerlain a fost deținută și administrată de membrii familiei Guerlain timp de 5 generații, de la înființarea sa în 1828 până în 1994. A fost achiziționată în 1994 de grupul LVMH, o corporație multinațională franceză de investiții specializată în mărci de lux precum Tiffany & Co., Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Loro Piana, Kenzo, Celine, Sephora, TAG Heuer și Bulgari. De la înființarea ei, Casa Guerlain a creat peste 300 de parfumuri diferite.
În 2012, stră-strănepotul lui Pierre-François Pascal Guerlain, parfumierul Jean-Paul Guerlain (născut în 1937 la Paris), a fost acuzat de remarci rasiste pe care le-ar fi făcut într-un interviu acordat Televiziunii Naționale Franceze în octombrie 2010. În timpul discuției televizate, Jean-Paul Guerlain a povestit despre cum a creat celebrul parfum Samsara spunând „La început, am lucrat ca un negru. Nu știu dacă negrii au muncit întotdeauna atât de mult, dar știți…”.
În urma incidentului, Jean-Paul Guerlain a fost obligat să plătească o amendă de 6.000 de euro la care s-au adăugat alte 6.000 de euro pentru cheltuieli de judecată către cele trei organizații antirasiste – SOS Rasism, Liga Internațională împotriva Rasismului și Antisemitismului (LICRA) și Mișcarea împotriva Rasismului și pentru Prietenie între Popoare (MRAP).
Surse:
https://www.discoverwalks.com/blog/a-brief-history-of-guerlain-perfume-in-paris/
https://www.theguardian.com/fashion/fashion-blog/2012/mar/26/brief-history-guerlain
A fost deslușită compoziția unui parfum roman vechi de peste 2.000 de ani
Parfumul Cleopatrei a fost recreat de oamenii de știință. Ce arome prefera „regina Nilului”?
Oamenii din întreaga lume preferă aceleași mirosuri. Care este parfumul preferat?
Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut