După 20 de ani de sondaje supraterane, arheologii au excavat faimosul sit Němčice din Epoca Fierului și au confirmat cea mai veche sticlărie de la nord de Alpi.
Němčice este una dintre cele mai importante așezări din perioada La Tène (secolele III-II î.Hr.) din Europa Centrală, renumită pentru cele peste 2.000 de monede de aur și de argint găsite aici. În sit au fost găsite și numeroase brățări și mărgele din sticlă. Ca atare, se credea că Němčice era un centru de producție de sticlă, dar abia săpăturile de acum au confirmat acest lucru.
„Nimeni nu știe încă cum, mai exact, au făcut celții brățări de sticlă”, a spus autorul cercetării, dr. Ivan Čižmář, de la Institutul de Patrimoniu Arheologic Brno (Cehia). „Prin urmare, eram interesați de orice ne putea spune ceva despre tehnologia de producție”, a continuat el.
Pentru a încerca să răspundă la această întrebare, dr. Čižmář și o echipă de la Institutul de Patrimoniu Arheologic Brno au excavat o zonă în care au fost găsite cantități mari de obiecte de sticlă la suprafață, în speranța de a găsi dovezi ale producției de sticlă. Rezultatele lor uimitoare sunt publicate în revista Antiquity.
Deși nu au fost găsite unelte folosite la fabricarea sticlei, s-a descoperit un amestec de produse din sticlă complete și parțial complete. Acest lucru indică faptul că la Němčice se afla cea mai veche sticlărie de la nord de Alpi.
În timpul săpăturii s-au găsit nu doar mărgele de sticlă și brățări, ci și piese de chihlimbar, la fel, în diferite stadii de finalizare. Acest lucru confirmă faptul că complexul a fost asociat cu mai multe materiale de producție, făcându-l și mai important la nivel regional.
În același timp, cercetătorii au excavat o zonă pătrată din Němčice identificată prin sondaj geofizic în partea cea mai înaltă a sitului. Aceasta are multe asemănări cu posibile structuri ritualice din Austria, ceea ce implică credințe comune în Europa Centrală.
„Prezența acestor posibile caracteristici sacre la Němčice indică caracterul locului nu numai ca centru comercial și de producție, ci și ca sediu al unei elite și ca centru ritualic”, explică dr. Čižmář.
Important este că posibilitatea ca Němčice să fie un centru de producție și de credințe comune ar indica faptul că a făcut parte dintr-o rețea central-europeană mai largă de-a lungul „Drumului Chihlimbarului”, o rută comercială importantă între Europa de Nord și de Sud, scrie Phys.org.
Cele mai bogate morminte din regiunea mediteraneană aparțin elitei din Epoca Bronzului
O piatră de șlefuit „extrem de rară” din Neolitic a fost găsită în Marea Britanie
Oamenii făceau bijuterii din oase de leneși uriași cu 25.000 de ani în urmă
Cele mai vechi date genetice umane, extrase de la fosile de hominid vechi de 2 milioane de ani