Două specii noi de pisică cu dinți-sabie, identificate în fosile vechi de milioane de ani
Pisicile cu dinți-sabie (numite și Smilodon) se plimbau în mare parte a lumii în urmă cu aproximativ 6-7 milioane de ani, în timpul Pliocenului, fosile din multe specii diferite fiind găsite în Africa, China, Europa și America de Nord. Acum, oamenii de știință au examinat una dintre cele mai mari colecții de fosile din Pliocen din lume și au găsit două specii noi de pisică cu dinți-sabie.
Colecția de fosile a venit din Langebaanweg, la nord de Cape Town, pe coasta de sud-vest a Africii de Sud. Cariera „E”, în special, poate arunca lumină asupra schimbărilor de mediu din perioada dintre Miocen și Pliocen. Această carieră „E” a produs fosile a peste 230 de specii diferite. Cu toate acestea, fosilele de pisică cu dinți-sabie din această zonă nu au fost studiate în amănunt.
„Materialul cunoscut al acestui tip de specii de la Langebaanweg a fost relativ sărac, iar importanța acestor pisici cu dinți-sabie nu a fost recunoscută în mod corespunzător. Analiza noastră filogenetică este prima care ia în considerare speciile Langebaanweg”, a declarat Alberto Valenciano, paleontolog la Universitatea Complutense (Spania) și autor principal al studiului.
Două specii noi de pisică cu dinți-sabie datează de milioane de ani
Două specii noi de pisică cu dinți-sabie au fost descrise din această colecție de fosile: Dinofelis werdelini și Lokotunjailurus chimsamyae. Alți membri ai genului Dinofelis sunt bine cunoscuți din înregistrările fosile, iar echipa spera să găsească o nouă specie având în vedere munca anterioară. Lokotunjailurus a fost văzută doar în alte părți ale Africii înainte de această cercetare, sugerând că este posibil să fi avut o distribuție mai largă în Africa.
Un arbore genealogic al speciilor cu dinți-sabie a fost apoi construit pe baza trăsăturilor fizice ale acestor specii diferite. Echipa a comparat prezența dinților, forma maxilarului și a craniului și structura dinților pentru a afla relațiile dintre diferitele specii cu dinți-sabie.
Descoperirile reflectă mediul în schimbare din Africa din timpul Pliocenului. Pisicile Machairodont sunt mai potrivite pentru mediile de pășuni deschise, în timp ce pisicile Metailurini se crede că au fost mai potrivite pentru mediile împădurite.
Deși au fost găsite atât pisici Metailurini, cât și Machairodont, proporția mai mare de specii de Machairodont, care sunt mai bine adaptate pentru a alerga cu viteze mari, sugerează că zona era în tranziție la un mediu mai degrabă de pășune în acel moment, scrie IFLScience.
Pisicile din Africa, similare cu unele descoperite în China
Cercetătorii au descoperit și că grupările diferitelor specii cu dinți-sabie găsite în fosilele Langebaanweg sunt similare cu o grupare găsită în Yuanmou, China. Echipa crede că speciile cu dinții-sabie Longchuansmilus din China ar putea fi strâns înrudite cu specia Lokotunjailurus.
„Acest lucru sugerează că mediul antic al celor două regiuni era similar sau că a existat o potențială rută de migrare între Langebaanweg și Yuanmou”, a spus Qigao Jiangzuo, paleontolog la Universitatea din Peking (China).
Echipa crede că și mai multe specii noi de pisică cu dinți-sabie s-ar putea ascunde în colecția de fosile de la Langebaanweg și intenționează să facă mai multe studii pentru a descoperi mai multe relații evolutive ale acestor specii.
„Noile specii sunt doar un exemplu al numeroaselor fosile nepublicate din Langebaanweg găzduite la Iziko în Colecțiile Cenozoice. Acest lucru aduce în prim-plan necesitatea unor studii noi și detaliate ale faunei de la Langebaanweg”, a adăugat Romala Govender, curator și paleontolog la Muzeele Iziko din Africa de Sud.
Lucrarea este publicată în iScience.
Vă recomandăm să citiți și:
Relicvele primei zeițe cunoscute din istorie, găsite într-un oraș asirian distrus de ISIS
Reptilele marine din vremea dinozaurilor aveau o slăbiciune ce era adesea fatală
Strămoșii oamenilor au supraviețuit asteroidului care a ucis dinozaurii