La prima vedere nu părea altceva decât un bolovan amestecat printre mulți alții de pe fundul unei văi din West Country. Dar la o privire mai atentă, s-a dovedit a fi o piatră de șlefuire din Neolitic.
O adâncitură lină și lucioasă în piatră a indicat că era vorba de ceva cu totul special, un „polissoir” (sau piatră de șlefuire din Neolitic) extrem de rar, folosit acum 5.000 de ani de oameni pentru a șlefui unelte precum topoarele.
Descoperit în rezervația naturală națională Valea Pietrelor din Dorset, acesta este doar al doilea polissoir din Anglia găsit fixat ferm în pământ în poziția sa inițială. Polissoirul a fost găsit întâmplător, în timp ce o echipă de voluntari îndepărta tufișurile pentru a expune pietrele de Sarsen care fuseseră ascunse de vegetație de-a lungul deceniilor.
Anne Teather și Jim Rylatt, directori ai Past Participate CIC, o companie non-profit care ajută oamenii să afle mai multe despre moștenirea locală, lucrau într-o altă parte a văii când au decis să facă o plimbare pentru a vedea cum merge munca.
Rylatt a ajuns acolo primul și a văzut bolovanul. „Este un bolovan relativ neinteresant pe o parte”, a spus el. Dar apoi a îndepărtat câteva frunze și a găsit zona lucioasă și fină. „Se poate spune că am fost surprins. Singura cealaltă astfel de piatră găsită in situ în Anglia a fost găsită în anii 1960 la Fyfield Down (în Wiltshire)”, a spus el.
Rylatt a spus că i-a plăcut să se gândească la munca care se desfășurase acolo cu atât de mult timp în urmă. „Sunt pietre mai impunătoare aici, dar aceasta le-a întrecut pe toate. Probabil că (oamenii) au petrecut multe sute sau chiar mii de ore șlefuind aici”, a spus Rylatt, citat de The Guardian.
S-ar putea ca aceasta să fi fost mai degrabă o zonă de lucru decât una de locuit. „S-ar putea să fi fost oameni care făceau alte lucruri aici, poate prelucrau piei de animale, tăiau carne pentru a pregăti cina”, spune el.
Teather a spus că piatra de șlefuit era aproape de o rută antică. „Îți poți imagina oameni venind la piatră pentru a șlefui topoarele. Acesta nu a fost neapărat un loc de așezare, ci un loc în care oamenii au venit și au plecat”, a spus ea.
Femeia glumise cândva că dacă cineva va găsi un polissoir, ea îi va cumpăra o sticlă de whisky. „Cred că Jim a ajuns (mai repede) la fața locului pentru că are picioarele mai lungi decât mine”, a spus Teather. Ea i-a cumpărat un single malt scoțian pentru a sărbători descoperirea.
Topoarele de piatră au fost folosite de primii agricultori din Neolitic pentru a curăța pădurile și pentru a construi case și monumente. Topoarele erau realizate din diverse materii prime precum silex, tuf vulcanic și granit.
Există dovezi că multe topoare de piatră au fost deplasate la scară largă în timpurile preistorice, posibil comercializate ca parte a sistemelor de schimb sau transportate de proprietarii lor din sursele îndepărtate de unde a fost extrasă piatra.
După descoperirea polissoirului, zona din jurul pietrei a fost supusă săpăturilor și analizei de specialitate pentru a vedea dacă mai sunt prezente urme ale făuritorilor topoarelor de piatră.
„Aceasta este o descoperire extrem de interesantă și rară în acest peisaj istoric puțin înțeles, care ne oferă oportunitatea de a explora utilizarea pietrei și comunitățile care o foloseau”, a declarat Sasha Chapman, inspector de monumente antice la Historic England.
Polissoirele pot fi fixate în pământ sau portabile, iar cele mai multe se găsesc în Franța, de unde și numele.
Darius cel Mare. Războinic feroce, conducător inteligent și rege milos
Cel mai vechi foc subteran din lume arde de 6.000 de ani
Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum