Arheologii au descoperit recent în centrul Braziliei bijuterii din oase de leneși uriași care datează de peste 25.000 de ani., oferind dovezi că oamenii au sosit în America mult mai devreme decât se credea odinioară.
Artefactele au fost descoperite la adăpostul de stâncă Santa Elina, din centrul Braziliei, cunoscut pentru frumoasa sa colecție de artă rupestră. Printre relicvele descoperite în peșteră, cercetătorii au identificat rămășițe ale leneșului uriaș dispărut, inclusiv mii de osteoderme, depozitele osoase dure care formează un strat asemănător unei armuri pe pielea anumitor animale.
Cel puțin trei dintre osteoderme au prezentat semne că au fost modificate de oameni, având o suprafață netedă și lustruită și găuri bine formate, care au fost clar găurite. Judecând după forma și dimensiunea artefactelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea erau cel mai probabil „ornamente personale”, precum un pandantiv de colier, scrie IFLScience.
„Dintre miile de osteoderme fosile din sit, starea perforată și lustruită a celor trei osteoderme studiate aici este excepțională”, scriu autorii studiului.
„Aceste observații arată că aceste trei osteoderme au fost modificate de oameni în artefacte, probabil ornamente personale”, au adăugat ei.
Datarea acestor bijuterii din oase de leneși uriași este uimitoare. Obiectele au fost descoperite într-un strat de pământ din peșteră care datează de acum 25.000-27.000 de ani.
Acest lucru oferă noi dovezi că oamenii rătăceau prin America în același timp cu leneșul de pământ uriaș dispărut (Glossotherium phoenesis). Aceste fiare colosale aveau aproape dimensiunea unui elefant, măsurând până la 4 metri în lungime și posibil cântărind până la 1.500 de kilograme. La fel ca multe alte animale uriașe din Pleistocen, se pare că leneșii au fost vânați la scară largă de către oameni, în ciuda staturii lor impresionante.
În plus, dovezile vechi de 25.000 de ani ale oamenilor din Americi sunt remarcabil de vechi. Până de curând, opinia comună în rândul cercetătorilor a fost că cei mai timpurii locuitori din America erau un singur grup cunoscut sub numele de „cultura Clovis”, care s-a stabilit pe continent în urmă cu aproximativ 15.000-13.000 de ani, după ce a traversat din Eurasia. Cu toate acestea, perioada a fost continuu dată înapoi de către o serie de descoperiri arheologice din ultimele decenii.
Pandantivul din os de leneș este o dovadă mai solidă că oamenii au făcut călătoria îndrăzneață în America mult mai devreme decât credeau mulți experți.
Studiul este publicat în Proceedings of the Royal Society B.
Oamenii de știință descoperă „lumea pierdută” a primilor strămoși ai omenirii
Un oraș mayaș pierdut a fost redescoperit în jungla mexicană
Citat al poetului antic Virgiliu, găsit pe un vas roman din Spania
O nouă descoperire uimitoare la Sarmizegetusa Regia: Ce au găsit arheologii UBB?