Un oraș mayaș pierdut a fost redescoperit în jungla mexicană
Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au anunțat descoperirea unui oraș mayaș necunoscut până acum în pădurile din rezervația ecologică Balamkú din statul mexican Campeche.
Orașul a fost numit de cercetători Ocomtún, ce înseamnă „coloană de piatră”, datorită numeroaselor coloane cilindrice de piatră care au fost găsite în interiorul orașului.
Arheologii au făcut această descoperire în cadrul unui proiect de documentare și cartografiere a zonelor neexplorate din centrul Campache, folosind fotografii de înaltă rezoluție și sistemul de detectare a luminii și de telemetrie (LiDar).
LiDar este o metodă de teledetecție care utilizează lumina sub forma unui laser cu impulsuri pentru a măsura distanțele față de Pământ, scrie HeritageDaily.
Situl a fost abandonat în perioada colapsului mayaș
Diferențele dintre timpii de întoarcere a laserului și măsurătorile lungimilor de undă pot fi utilizate pentru a compila o hartă digitală 3D a peisajului, eliminând elementele obscure, cum ar fi coronamentul copacilor, care ar putea ascunde elemente arheologice.
Proiectul de prospectare a scos la iveală un nucleu de structuri pre-hispanice situate pe o peninsulă și înconjurate de zone umede.
Situl datează în principal din perioada clasică (250-1000 d.Hr.).
Diverse clădiri mari au fost confirmate printr-o inspecție la nivelul solului, inclusiv mai multe structuri piramidale cu o înălțime de peste 15 metri, piețe, structuri alungite dispuse într-un plan circular concentric și dovezi ale unui teren de joc cu mingea.
O acropolă și o piramidă
O cale de acces mare leagă partea de sud-est a sitului de un grup de clădiri din nord-vest, unde se află o acropolă dreptunghiulară de 80 de metri lungime și o piramidă cu o înălțime de 25 de metri.
Potrivit cercetătorilor, orașul a suferit mai multe modificări în perioada clasică terminală (800-1000 d.Hr.), printre care construirea de sanctuare, terase și piețe care au fost folosite pentru ritualuri ceremoniale.
Până în secolul al X-lea d.Hr., populația a scăzut, iar situl a fost abandonat în perioada colapsului mayaș, perioadă în care au fost abandonate multe orașe din zonele joase din sudul regiunii Maya.
Vă recomandăm să mai citiți și:
20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții
Un nou muzeu pentru complexul mayaș Chichén Itzá
Mayașii au construit „primul sistem de super-autostrăzi din lume”
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, cum este sincronizat calendarul mayaș cu planetele