Descoperirea întărește un consens tot mai mare în rândul cercetătorilor, conform căruia Australopithecus afarensis – specia dispărută din care face parte Lucy – mergea drept, nu ghemuit, asemănător cu mersul al cimpanzeilor.
Pelvisul și mușchii picioarelor reconstituite ale hominidului sugerează, de asemenea, că Lucy se putea cățăra în copaci, ceea ce înseamnă că specia a prosperat probabil atât în habitatele forestiere, cât și în cele de pășune din Africa de Est, de acum 3 până la 4 milioane de ani.
„Mușchii lui Lucy sugerează că era la fel de pricepută la bipedalism ca noi, fiind, în același timp, posibil să se simtă ca acasă în copaci”, a declarat Ashleigh Wiseman, cercetător asociat la Institutul McDonald pentru cercetări arheologice al Universității Cambridge din Marea Britanie, care a realizat studiul de modelare, scrie Live Science.
„Lucry ar fi fost capabilă să exploateze ambele habitate în mod eficient”, a adăugat Wiseman.
Fosilele lui Lucy sunt cele mai bine conservate rămășițe de Australopitec descoperite vreodată, 40% din scheletul său fiind recuperat din regiunea Hadar din Etiopia la mijlocul anilor 1970. Oasele indică faptul că avea o înălțime de 1 metru și o greutate cuprinsă între 13 și 42 de kilograme.
Descoperirea a indicat posibilitatea ca strămoșii oamenilor să fi mers în poziție verticală cu mult înainte de a dezvolta un creier mai mare.
Deși țesutul moale nu este vizibil în arhiva fosilă, oamenii de știință pot reconstitui cum ar fi putut arăta mușchii speciilor dispărute folosind oamenii moderni (Homo sapiens) ca analogi. Structura noastră osoasă și atașamentele musculare ne pot informa despre modul în care mușchii erau stratificați pe scheletul lui Lucy.
Într-un studiu publicat în revista Royal Society Open Science, Wiseman a folosit o abordare de modelare digitală pentru a recrea 36 de mușchi în fiecare dintre picioarele lui Lucy. Wiseman a folosit scanări de la oameni moderni ca referință pentru a stratifica mușchii pe un model virtual al scheletului lui Lucy.
Reconstrucția arată că Lucy putea să-și îndrepte articulațiile genunchilor și să-și extindă șoldurile într-un mod similar cu cel al oamenilor moderni, sugerând că specia putea sta în picioare și merge în poziție verticală.
Modelul dezvăluie, de asemenea, proporțiile de grăsime și mușchi din picioarele lui Lucy, arătând că acestea erau mult mai musculoase decât cele ale unui om modern și similare în compoziție cu cele ale unui bonobo (Pan paniscus). În timp ce o coapsă umană are aproximativ 50% mușchi, cele ale lui Lucy erau probabil în proporție de 74%. Unii dintre mușchii gambei și ai coapsei ocupau de două ori mai mult spațiu în picioarele ei decât în picioarele oamenilor de astăzi.
Originile misterioase ale celui mai bun prieten al omului. Sunt lupii strămoșii câinilor?
O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam
Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului
Strămoșii noștri au purtat piei de urs timp de cel puțin 300.000 de ani