Cine nu este fascinat sau cel puțin intrigat de o peșteră? Peșterile sunt unele dintre cele mai ciudate locuri de pe Pământ, iar Peșterile Trabuc din sudul Franței nu fac excepție de la regulă.
Aflate în Mialet, Franța, peșterile reprezintă cea mai vastă rețea de pasaje subterane din Cévennes. Au fost investigate pentru prima dată în 1823, iar de atunci au fost explorate până la aproximativ 10 kilometri, deși speologii – adică cercetătorii specializați în studiul peșterilor – cred că s-ar putea întinde chiar și mai mult de atât, potrivit Atlas Obscura.
În afară de istoria bogată care include și activitatea umană – peșterile au fost folosite drept refugiu pentru diferite grupuri încă din vremuri preistorice, inclusiv hughenoții în timpul Reformării – Trabucaïres sau hoții înarmați cu espingole (un tip de muschetă), acolo de unde provine și denumirea, peșterile sunt cunoscute pentru un fenomen ciudat și încă neexplicat cunoscut drept „cei 100.000 de soldați”.
Atunci când au început explorările în 1945, speologii au dat peste mii de soldați care sunt de fapt un tip unic de concrețiune care nici astăzi nu a fost explicat.
Așa-numiții soldați sunt peste tot în peșteră, înalți de câțiva centimetri, și totuși nu au mai fost găsiți niciunde altundeva în lume.
Aceste mase minerale misterioase se formează sub apă și sunt alcătuite din 95% calcit și 5% argilă. Fiecare formațiune pare să aibă discuri suprapuse, probabil din cauza nivelurilor diferite de apă.
În afară de asta, cercetătorii nu cunosc foarte multe detalii despre cum au ajuns să domine aceste peșteri, arată IFLScience.
Alte formațiuni mai familiare, stalagmite și stalactite, apar în perechi, atât pe podea, cât și pe tavan. Pe măsură ce apa trece peste calcar și curge, aceste depozite asemenătoare unor țurțuri încep să se contureze. „Cei 100.000 de soldați”, însă, apar fără vreun partener atârnat deasupra lor, astfel că cercetătorii au exclus această metodă de formare.
Diverse ipoteze au fost propuse de-a lungul anilor, de la bacterii și până la forțe electrostatice, însă nimeni nu a reușit să explice pe deplin această ciudățenie.
Peșterile Trabuc sunt situate în munții din Parcul Național Cévennes, aproape de Pont du Gard, un apeduct de pe vremea romanilor. Peșterile sunt deschise publicului între lunile februarie și decembrie, fiind disponibile și tururi ghiditate. Peșterile au o temperatură constantă de 15 grade Celsius, ceea ce poate fi plăcut într-o regiune în care pe timpul verii termometrele pot atinge și 40 de grade Celsius.
Cea mai terifiantă armă din lumea medievală este și astăzi un mister
O analiză cu raze X a rezolvat un mister din arhipelagul norvegian Svalbard
Sute de structuri misterioase, identificate în inima Căii Lactee
O insulă vulcanică din Oceanul Indian este locul unui mister geologic