O groapă enormă plină cu rămășițe arse de animale, comori antice și întrebări fără răspuns a fost descoperită în 1978 de arheologi în Andalucía, Spania. Acolo, în Valea Guadiana, cercetătorii au găsit rămășițele a trei temple care adăposteau o civilizație antică avansată. Asta până când, într-o zi, oamenii au decis să împacheteze totul, să dea foc și să abandoneze ceea ce au construit.
Un mister înconjoară civilizația antică avansată Tartessos, despre care se crede că a condus sud-vestul Spaniei din secolul al IX-lea până în secolul al VI-lea î.Hr. De-a lungul istoriei moderne, oamenii au sugerat că acolo a fost un râu, un regat sau chiar Atlantida (nu este și nimeni nici măcar nu o caută), dar, în realitate, a fost una dintre primele culturi care s-au stabilit în Peninsula Iberică.
Există peste 20 de situri Tartessos cunoscute în regiune, dezvăluind faptul că civilizația era mult mai extinsă decât se credea inițial.
Tartessienii nu au lăsat mărturii scrise despre viața din sudul Spaniei din timpul Epocii Bronzului și a Fierului, pe care să le găsim. Cu toate acestea, datorită longevității anumitor metale, avem câteva indicii cu privire la modul în care au trăit, indicii conservate în locuri ciudate și devastate precum Cancho Roano, scrie IFL Science.
Aici, la sfârșitul secolului al V-lea î.e.n., tartessienii par să fi aruncat rămășițe de animale împreună cu bunuri prețuite, cum ar fi bijuterii și unelte, într-o groapă uriașă, înainte de a-i da foc. Apoi au sigilat groapa în flăcări și au mers mai departe. Acesta ar putea părea un incident unic și bizar, dar apoi o poveste similară a fost descoperită la Casas de Turuñuelo.
Considerată a fi una dintre cele mai bine conservate clădiri protoistorice din regiune, s-a crezut cândva că este romană, dar de atunci a fost confirmată drept teritoriu Tartessian. Și aici au ars multe animale într-o groapă mare, sigilată, arătând o imagine similară cu descoperirile de la Cancho Roano.
În ceea ce privește motivul pentru care tartessienii erau dispuși să-și dea foc până la temelii, aceasta este o întrebare bună la care încă nu există răspunsuri concrete, dar cercetătorii continuă să caute.
„Cel mai surprinzător lucru pentru mine este obiceiul foarte ciudat (al tartessienilor) de a-și distruge casele, adică în toate locurile găsite a fost urmat același comportament: golirea tuturor vaselor și amforelor, arderea clădirii și îngroparea acesteia”, a spus Ana Belén Gallardo Delgado, istoric și ghid la La Mata.
„Odată cu noile tehnologii, sper să se clarifice mult mai multe lucruri despre originea acestei civilizații și să aflăm mai multe despre modul ei de viață. Prezența tartessiană în zona Extremadura devine din ce în ce mai importantă datorită noilor progrese în arheologie. De asemenea, se crede că alte opt movile funerare găsite în zona Badajoz ar putea fi clădiri tartessiene ca cele deja excavate”, spune cercetătoarea.
Comportamentul este unul intrigant pentru istoricii moderni, dar acesta nu este misterul principal din jurul culturii Tartessos. Se crede că civilizația antică avansată a dispărut brusc în urmă cu aproximativ 2.500 de ani și, până acum, motivul nu a putut fi găsit.
Având în vedere locația lor de-a lungul coastelor unei Andaluzii antice care a fost parțial scufundată în Marea Mediterană, este posibil ca cutremurele și tsunamiurile să fi reprezentat o amenințare pentru Tartessieni. O alunecare a unei plăci tectonice ar fi fost suficientă pentru a devasta civilizația, dar este, de asemenea, posibil ca certurile cu fenicienii vecini să fi avut un rol.
Cercetările continuă pe siturile Tartessiene precum Casas de Turuñuelo, aducând noi indicii despre cultura civilizației; între timp, oamenii de știință lucrează și la o mai bună înțelegere a rețelelor comerciale care, pe baza bogăției metalelor descoperite în rămășițele arse, s-ar părea că erau foarte dezvoltate.
Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor
Darius cel Mare. Războinic feroce, conducător inteligent și rege milos
„Omul Altamura”, scheletul găsit complet solidificat într-o peșteră din Italia
Au fost găsite dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis în Imperiul Roman