Situri arheologice noi, identificate cu Inteligența Artificială
Arheologii de la Universitatea din Bologna (Italia) au dezvoltat un sistem de algoritmi de Inteligență Artificială (AI) care pot identifica situri arheologice noi în câmpia Mesopotamiei.
Învățarea profundă și-a găsit utilizări multiple în toate domeniile. În contextul arheologiei, poate ajuta la clasificarea obiectelor și a textelor, la găsirea asemănărilor, la construirea de modele 3D și la de situri arheologice noi.
O echipă de arheologi a efectuat un test în provincia Maysan, din Irak, unde algoritmul AI a identificat corect siturile de interes cu o precizie de 80%.
Cum au fost găsite situri arheologice noi folosind AI?
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Scientific Reports, subliniază problema miilor de fotografii satelitare din arhive, care ar necesita o cantitate mare de resurse pentru a fi analizate; totuși, folosind un sistem automat de Inteligență Artificială, acest lucru ar reduce masiv timpul și resursele necesare.
Potrivit autorilor studiului, „această procedură intră în domeniul teledetecției, care indică actul de detectare și/sau monitorizare a unui punct de interes de la distanță. În lumea arheologiei, această operațiune a devenit neprețuită odată cu disponibilitatea de imagini mai multe și mai bune de la sateliți, care pot fi combinate cu surse mai vechi de informații”.
Potențialele aplicații de mare anvergură
Cercetătorii au folosit un set de date constând din forme vectoriale reprezentând siturile înregistrate arheologic din câmpia inundabilă din sudul Mesopotamiei. Prin instruire, ei au dezvoltat un sistem capabil să identifice și să delimiteze siturile folosind modele pentru segmentarea semantică, reglate pe imagini din satelit și măști ale formelor siturilor, notează Heritage Daily.
„Potențialele aplicații ale acestei metode sunt de mare anvergură și nu se referă doar la viteza acesteia: ar trebui mai degrabă privită ca o completare necesară a interpretărilor tradiționale făcute de experți, adăugând la acestea din urmă caracteristici ale sitului care ar putea fi trecute cu vederea, dar sunt probabil semnificative”, au spus autorii studiului.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii au scos la lumină un uriaș cimitir de tumuli din Epoca Bronzului
Cele mai vechi urme de pași făcute de Homo sapiens datează de acum 153.000 de ani
Petroglife sculptate în urmă cu 2.700 de ani au fost descoperite în Suedia
Cea mai veche dovadă a ciumei în Marea Britanie a fost descoperită