Momentul în care o dronă descoperă artă rupestră veche de 7.000 de ani
Această artă rupestră descoperită cu drona datează de acum 7.000 de ani; reprezintă una dintre primele ocazii în care dronele au fost folosite în acest fel.
Cercetătorii care studiază munții din jurul Alicante, Spania erau obișnuiți să fie nevoiți să facă drumeții către comorile arheologice ascunse ale regiunii, dar acum au demonstrat că poate exista o cale mai ușoară.
În timpul proiectului lor de cercetare „Artă rupestră și peisaje culturale în Munții Alicante”, au fost nevoiți să se confrunte cu versanți abrupți, pereți și terenuri neuniforme în căutarea artei rupestre preistorice ascunse în munți. Experiențele lor l-au condus pe cercetătorul Francisco Javier Molina Hernández, pilot de drone antrenat, la ideea că zborul ar putea fi o modalitate bună de a cerceta zona.
Artă rupestră descoperită cu drona
Din fericire, zborul de inaugurare în 18 peșteri a scos la iveală două peșteri care conțineau această artă rupestră descoperită cu drona. Abordarea nu numai că accelerează căutarea de artă preistorică, dar oferă și filmări magnifice.
„Această metodologie poate fi aplicată nu numai în cercetarea artei rupestre preistorice, ci și în studiile de patrimoniu legate de conservarea preventivă, ținând cont de diferitele amenințări la adresa acestui patrimoniu, cum ar fi dezvoltarea urbană, exploatarea de cariere sau activități recreative și sportive în aer liber”, au scris autorii studiului.
Sursa: F. Javier Molina Hernandez CC BY 4.0/Youtube
„Deși această propunere se concentrează pe reprezentări preistorice, ar putea fi utilă și în studiul siturilor arheologice similare din orice perioadă istorică”, au mai scris aceștia.
Avantajele și dezavantajele noii abordări
Bineînțeles, zborul nu oferă o privire de aproape asupra artei rupestre preistorice, dar cercetătorii au reușit să îmbunătățească și să mărească imaginile folosind Photoshop, pentru a obține o imagine mai clară. Oferind imagini din formațiunea Castellet-Barranc del Salt, această abordare a scos la iveală figuri, arcași, căprioare și capre. S-au putut vedea chiar și figuri care aruncă săgeți, demonstrând nivelul de detaliu pe care fotografia cu drona îl poate capta chiar și la distanță, notează IFL Science.
Având avantajul suplimentar de a accelera procesul de cercetare, se speră că viitoarele studii cu drone ar putea stimula înțelegerea asupra regiunii și a operelor de artă antice pe care le conține.
„Există multe zone inaccesibile ale munților Alicante. Folosirea unei drone pentru a fotografia pereții este o metodă rapidă, iar această descoperire recentă înseamnă că există multe picturi rupestre preistorice care așteaptă să fie găsite”, a declarat Molina.
Pentru a obține noi imagini, echipa va trebui să solicite permise speciale pentru a ridica în regiune drone echipate cu camere.
Studiul este publicat în Lucentum XVII.
Vă recomandăm să citiți și:
Arheologii au descoperit un cimitir antic lângă o gară din Paris
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, cum este sincronizat calendarul mayaș cu planetele
Erupția vulcanului Vezuviu a vaporizat locuitorii unui oraș roman antic