Home » Istorie » Arheologii au descoperit sute de sculpturi antice misterioase

Arheologii au descoperit sute de sculpturi antice misterioase

Arheologii au descoperit sute de sculpturi antice misterioase
Sat abandonat în Munții Prades. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.06.2023

Arheologii de la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială (IPHES), și de la Institutul CERCA, au descoperit sute de sculpturi antice în apropierea satului Cogullons, în comuna Montblanc, Spania.

În total, cercetătorii au găsit 250 de sculpturi într-un sit cunoscut sub numele de Roca de les Ferradures, în munții Prades.

Se crede că sculpturile datează de la sfârșitul Calcoliticului (Eneoliticul) și începutul Epocii Bronzului, în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, existând dovezi de activitate și din Epoca Fierului.

Roca de les Ferradures este un complex de adăposturi naturale care a fost descoperit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1970 de către arheologul Ramon Capdevila.

Cercetătorii au găsit 250 de sculpturi

Cu excepția câtorva fotografii, foarte puține structuri au fost înregistrate la acea vreme, iar situl a rămas relativ neexplorat.

Cel mai recent studiu al adăposturilor din stâncă a descoperit sute de sculpturi bine conservate care se întind pe o suprafață de sute de metri într-o formațiune de rocă de gresie roșie.

Sculpturile au fost realizate cu ajutorul unui procedeu cunoscut sub numele de „ciupitură”, o formă de percuție indirectă prin care o a doua piatră este folosită ca o daltă între piatra de ciocan și stâncă.

Situl a rămas relativ neexplorat

Sculpturile înfățișează o varietate de forme și motive, dintre care unele formează o colecție de scene. Cele mai frecvente reprezentări au un design în formă de potcoavă, despre care se crede că sunt reprezentări foarte simplificate ale unor antropomorfe (o figură umană stilizată).

Mai multe dintre antropomorfe sunt reprezentate de figuri mari, cu brațe încrucișate și mâini mari și deschise, disproporționate în raport cu corpul. Potrivit arheologilor, sculpturile ar fi fost folosite într-o ceremonie.

Sculpturile au fost documentate cu ajutorul unui scaner 3D și al fotogrammetriei pentru a obține modele 3D de înaltă rezoluție. Acestea vor permite studierea detaliată și diseminarea lor la nivel virtual pentru a garanta conservarea și păstrarea lor, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sculpturi unice au fost scoase la iveală de o furtună

Al Jassasiya, enigmaticele sculpturi rupestre care se „târăsc” prin deșertul din Qatar

Sculpturi complexe în piatră, vechi de 2.700 de ani, descoperite în misteriosul oraș Ninive

Lupta contra-cronometru pentru a găsi sculpturile antice de pe baobabi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase