Arheologii au descoperit că oamenii din Paleolitic își decorau corpul cu scoici
Arheologii de la Universitatea din Cadiz, Spania au descoperit că primii oameni foloseau scoici și cochilii de apă dulce pentru a-și decora corpul în urmă cu 25.000-30.000 de ani.
Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din Peștera din Ardales, cunoscută și sub numele de Cueva de Doña Trinidad Grund, un sit preistoric important din municipalitatea andaluză Ardales, Spania.
Peștera a fost descoperită pentru prima dată în 1821, în urma unui cutremur care a scos la iveală intrarea în peșteră, iar cercetările în curs de desfășurare au descoperit reprezentări artistice neanderthaliene de acum 66.000 de ani și depozite funerare neolitice de acum 5.000 de ani.
Peștera a fost descoperită pentru prima dată în 1821
Un studiu recent al peșterii, condus de Universitatea din Cadiz, în colaborare cu Muzeul Neanderthal din Colonia, Universitatea din Colonia și Cueva de Ardales, a descoperit 13 cochilii în straturile peșterii care datează de acum 25.000-30.000 de ani.
Potrivit cercetătorilor, scoicile au fost transformate în obiecte decorative, cum ar fi pandantive ornamentale ca podoabă corporală.
În timp ce scoicile de apă dulce ar fi fost găsite în surse de apă locale, scoicile marine, respectiv moluștele, ar fi fost transportate la peste 50 de kilometri de coastă.
Scoicile au fost transformate în obiecte decorative
Moluștele folosite ca podoabe personale în contextul gravettian sunt rare în Peninsula Iberică. Mai puțin de 200 de piese au fost abia descoperite de-a lungul Mediteranei, iar cele mai multe dintre ele în situri de coastă, scrie HeritageDaily.
„Este neobișnuit să găsești acest tip de rămășițe marine în peșteri situate atât de departe în interior și cu cronologii atât de vechi. Pe versantul mediteranean, se cunosc doar puțin peste o sută de vestigii și toate sunt situate pe coastă”, a declarat profesorul Juan Jesús Cantillo, de la Universitatea din Cadiz.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele săpăturilor recente și arta rupestră dintr-o perioadă anterioară sugerează că peștera a fost folosită ca loc pentru activități simbolice specializate în timpul diferitelor faze ale paleoliticului superior.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Arheologii au scos la lumină un uriaș cimitir de tumuli din Epoca Bronzului
Arheologii ar fi găsit o așezare legendară a vikingilor
Arheologii au descoperit ruinele unei biserici de la „Atlantida Mării Nordului”
O pulbere albă, găsită de arheologi într-un sit vechi de 3.000 de ani din Armenia