O descoperire a dezvăluit obsesia romanilor pentru părul de pe corp

08 06. 2023, 19:00

O echipă de arheologi a constatat că obsesia noastră pentru epilare ar putea data încă de pe vremea romanilor.

Arheologii care lucrează în orașul roman Wroxeter, din Shropshire, Anglia, au descoperit o colecție uriașă de peste 50 de pensete în așezarea care datează din secolele II-IV î.Hr.

De asemenea, cercetătorii au descoperit un instrument pentru răzuirea pielii, sticle de parfum, bijuterii și aplicatoare de machiaj, ceea ce arată cât de importante erau igiena personală și frumusețea pentru romani, relatează Science Alert.

Ritualurile de smulgere a părului erau efectuate de sclavi

English Heritage a transmis că practicile de epilare reprezentau o rutină atât pentru bărbați, cât și pentru femei, menționând că era de așteptat ca bărbații care participau în sporturi precum luptele să își îndepărteze părul de pe corp.

Cameron Moffett, conservator al English Heritage la Wroxeter Roman City, un muzeu recent deschis, a declarat pentru The Times că „trebuia să ai un anumit aspect, iar aspectul era lipsa părului, în special la subraț”.

În vremurile romanilor, ritualurile de smulgere a părului erau adesea efectuate de sclavi.

Una dintre cele mai mari colecții de pensete din vremea romanilor

English Heritage a împărtășit o scrisoare a filosofului și politicianului roman Seneca, care se plângea de urletele pe care le scoteau oamenii în timp ce le era smuls părul, spunând: „epilatorul pentru părul subțire de la axilă, ale cărui sunete sunt stridente, astfel încât să atragă atenția oamenilor, și care nu se opresc niciodată, decât atunci când își face treaba și face pe altcineva să țipe pentru el”.

„Numai la Wroxeter am descoperit peste 50 de pensete, una dintre cele mai mari colecții ale acestui obiect din Marea Britanie, ceea ce sugerează că era un accesoriu popular. Avantajul pensetei este că era sigură, simplă și ieftină, dar, din păcate, nu te scutea de durere”, a spus Moffet.

Vă mai recomandăm și:

Structuri antice de piatră găsite în Arabia Saudită au dezvăluit ritualuri misterioase

Susan Wojcicki, vocea inovatoare din spatele celui de-al doilea cel mai vizitat site din lume

Cele mai vechi rămășițe ale oamenilor primitivi din Puerto Rico dezvăluie practici funerare din 1800 î.Hr.

De ce ritualurile, cele mai vechi practici ale omenirii, mai sunt necesare chiar și în zilele noastre?