Cele mai vechi urme de pași făcute de Homo sapiens datează de acum 153.000 de ani

04 06. 2023, 19:00

Arheologii din Africa de Sud au descoperit urme de pași de Homo sapiens, datând de acum 153.000 de ani, cele mai vechi urme atribuite speciei noastre, a constatat un nou studiu.

Descoperirea record este una dintre multele făcute în Africa în ultimele decenii. De la descoperirea unor urme de pași vechi de 3,66 de milioane de ani în situl Laetoli din Tanzania în urmă cu peste 40 de ani, paleoantropologii au găsit peste 100 de urme de pași conservați în roci, cenușă și noroi, lăsați de strămoșii noștri hominizi, potrivit Live Science. Grupul include oamenii moderni și pe cei dispăruți, precum și strămoșii noștri.

Șapte situri arheologice cu urme lăsate de oameni – numite „ichnosite” – au fost descoperite chiar la est de extremitatea sudică a continentului african, la zeci de kilometri în interiorul uscatului de coasta antică.

Într-un articol publicat în revista Ichnos, o echipă internațională de cercetători a folosit luminescența stimulată optic (OSL) pentru a afla când au fost făcute urmele.

Dovezi timpurii ale comportamentului uman modern

Aceste ichnosite din Africa de Sud au inclus patru urme de hominizi, una cu urme de genunchi și patru cu „ammoglife” – un termen care desemnează orice model făcut de oameni, care s-a păstrat de-a lungul timpului.

În Africa de Sud, dovezile timpurii ale comportamentului uman modern includ podoabe personale, cum ar fi bijuteriile, dezvoltarea unor unelte de piatră complicate, utilizarea de simboluri abstracte, consumul de crustacee, situri de peșteri și adăposturi construite din piatră de coastă.

De unde știm că urmele pașilor datează de acum 153.000 de ani?

Cercetătorii au folosit OSL ca să dateze urmele din siturile găsite în Africa de Sud. Metoda de datare funcționează prin estimarea timpului care a trecut de când granulele de cuarț sau feldspat din interiorul sau din apropierea pistelor fosilizate au fost expuse ultima dată la lumina Soarelui. Atunci când suprafețele pe care au pășit oamenii au fost îngropate rapid, OSL poate fi folosită pentru a calcula data.

Probele din situl de urme din Parcul Național Garden Route (GRNP), care conține șapte urme identificabile conservate în stânci înalte, au fost datate cu 153.000 de ani în urmă, plus sau minus 10.000 de ani. Deși există urme mai vechi conservate de la alte specii de hominizi în Africa, Asia și Europa, cele de la GRNP sunt acum cele mai vechi urme făcute de Homo sapiens, care a evoluat în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.

Atribuirea urmelor unei anumite specii se bazează pe artefactele arheologice

Majoritatea mostrelor examinate de echipă datează de acum 70.000 – 130.000 de ani, iar cercetătorii au fost „plăcut surprinși” să le găsească pe cele noi, a declarat Charles Helm, primul autor al studiului, de la Universitatea Nelson Mandela din Africa de Sud.

Cercetătorii notează, totuși, că atribuirea urmelor unei anumite specii se bazează mai mult pe artefactele arheologice și pe rămășițele scheletice decât pe forma urmelor în sine.

Vă mai recomandăm și: 

Urmele preistorice de „mâini de copii” nu sunt ceea ce par a fi

O pulbere albă, găsită de arheologi într-un sit vechi de 3.000 de ani din Armenia

Colierul de pe Titanic. Ce au descoperit exploratorii în adâncuri?

Muniție din Primul Război Mondial, găsită într-o grădină din Curtea de Argeș