Cele mai vechi oase de pterozaur descoperite vreodată în Australia, care datează de acum 107 milioane de ani, au fost confirmate de o echipă de experți. Cercetătorii au acum o nouă perspectivă asupra vieții acestor formidabile reptile zburătoare care au trăit în același timp cu dinozaurii.
Studiul a implicat oameni de știință care au examinat oasele de pterozaur, găsite la sfârșitul anilor 1980. Cercetătorii au constatat că oasele au aparținut unor pterozauri diferiți, printre care unul tânăr și altul cu o anvergură a aripilor de doi metri, conform Interesting Engineering.
Studiul a fost publicat în jurnalul Historical Biology.
Pterozaurii au fost reptile înaripate care au trăit în același timp cu dinozaurii în Mezozoic, potrivit cercetătorului principal, Adele Pentland.
„În perioada Cretacicului (cu 145-66 de milioane de ani în urmă), Australia era mai la sud decât este în prezent, iar statul Victoria se afla în cercul polar, acoperit de întuneric luni întregi pe perioada iernii. În ciuda acestor condiții aspre din punct de vedere sezonier, este clar că pterozaurii au găsit o modalitate de a supraviețui și de a prospera”, a declarat Pentland într-un comunicat de presă.
„Pterozaurii sunt rari în întreaga lume, și doar câteva rămășițe au fost descoperite în locații aflate la paleo-latitudini înalte, cum ar fi statul Victoria, astfel încât aceste oase ne oferă o idee mai bună despre locul în care au trăit pterozaurii și despre cât de mari erau. Analizând aceste oase, am reușit, de asemenea, să confirmăm existența primului pterozaur juvenil australian, care a locuit în pădurile din Victoria în urmă cu aproximativ 107 milioane de ani”, a explicat Pentland.
Deși oasele dezvăluie informații relevante despre pterozauri, se știu puține despre posibilitatea ca aceștia să se fi reprodus în aceste medii polare extreme, potrivit cercetătoarei.
„Va fi doar o chestiune de timp până când vom putea să determinăm dacă pterozaurii au migrat spre nord în timpul iernilor aspre pentru a se înmulți sau dacă s-au adaptat condițiilor polare. Găsirea răspunsului la această întrebare îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine aceste reptile zburătoare misterioase”, a adăugat Pentland.
„Aceste două fosile au fost rezultatul unui efort de muncă intensiv a peste 100 de voluntari, în mai bine de un deceniu. Acest efort a implicat excavarea a peste 60 de metri de tunel unde, într-o stâncă de pe malul mării din Dinosaur Cove, au fost găsite cele două fosile”, a precizat dr. Tom Rich, de la Institutul de Cercetare a Muzeelor Victoria.
Cercetarea a fost realizată în colaborare cu cercetători de la Școala de Științe Planetare și ale Pământului de la Curtin, de la Muzeul de Istorie Naturală al Epocii Dinozaurilor din Australia, de la Universitatea Monash și de la Institutul de Cercetare a Muzeelor Victoria.
Dinozaurii cutreierau Pământul prin intermediul unei legături terestre din Antarctica
O fosilă ar putea fi cea mai mare broască țestoasă marină care a trăit vreodată pe Terra