Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor

29 05. 2023, 15:00

Arheologii de la Autoritatea Națională Apsara (ANA) au descoperit peste 1.000 de artefacte din Epoca Angkor în timpul săpăturilor din Parcul Arheologic Angkor din Cambodgia.

Întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 400 de kilometri pătrați, Parcul Arheologic Angkor conține rămășițele mai multor capitale ale Imperiului Khmer din secolele IX-XV d.Hr.

Printre acestea se numără inclusiv Templul Angkor Wat, Angkor Thom și Templul Bayon, cu decorațiile sale sculpturale ornamentate.

Imperiul Khmer, sau Imperiul Angkorian, a apărut în anul 802 d.Hr.

Se crede că Imperiul Khmer, cunoscut și sub numele de Imperiul Angkorian, a apărut în anul 802 d.Hr., atunci când regele Jayavarman al II-lea s-a declarat chakravartin („conducător universal”, un titlu echivalent cu „împărat”) în Munții Phnom Kulen.

La apogeul său, Imperiul Khmer a stăpânit cea mai mare parte din Asia de Sud-Est continentală și părți din sudul Chinei.

Astfel, imperiul s-a întins de la vârful Peninsulei Indochineze spre nord până în provincia chineză Yunnan de astăzi și din Vietnam spre vest până în Myanmar, scrie HeritageDaily.

Imperiul Khmer a stăpânit mare parte din Asia de Sud-Est și din sudul Chinei

Arheologii care au efectuat săpături la un templu antic din apropierea Srah Srang, un rezervor construit la mijlocul secolului al X-lea, au descoperit 1.055 de artefacte.

Printre acestea se numără și 103 opere de artă contemporană realizate din metal și statui de Buddha.

„Chiar dacă săpăturile din sit au fost finalizate, artefactele se află într-o stare de degradare și trebuie conservate cu grijă. Prin urmare, echipa ANA continuă să le curețe și să le repare”, a declarat Long Kosal, un purtător de cuvânt al ANA.

Cel mai mare complex religios din lume

De asemenea, Angkor Wat este cel mai mare complex religios din lume, fiind situat lângă Siĕmréab, Cambodgia. Complexul a fost construit în secolul al XII-lea de regele Suryavarman al II-lea, care a domnit între 1113 și 1150.

Vastul complex religios de la Angkor Wat cuprinde peste o mie de clădiri și este una dintre marile minuni culturale ale lumii. Astfel, Angkor Wat este cea mai mare structură religioasă din lume, acoperind aproximativ 160 de hectare, și marchează punctul culminant al arhitecturii khmerilor.

Orașul Angkor a servit drept centru regal din care o dinastie de regi khmeri a condus unul dintre cele mai mari, mai prospere și mai sofisticate regate din istoria Asiei de sud-est. De la sfârșitul secolului al IX-lea și până la începutul secolului al XIII-lea, au fost întreprinse numeroase proiecte de construcție, dintre care cel mai notabil fiind Angkor Wat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un mormânt celtic de 2.300 de ani a dezvăluit o pereche de foarfeci pentru stângaci

Desene invizibile în templul Angkor Wat. Cercetătorii au descoperit imagini ascunse (FOTO)

Ce a condus la declinul oraşului Angkor, capitala imperiului khmer?

Kali, zeița-mamă care aduce moarte și distrugere pentru cei vinovați