Au fost găsite dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis în Imperiul Roman

26 05. 2023, 15:00

Un arheolog și un biolog au găsit dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis în ruinele excavate ale Templului lui Isis din Pompeii.

În studiul lor, publicat în International Journal of Osteoarchaeology, Chiara Assunta Corbino și Beatrice Demarchi au studiat frescele găsite la locul antic care dezvăluie rolul pe care îl aveau păsările în banchetele rituale.

Zeița Isis a fost adorată pentru prima dată de oamenii din Egiptul antic. Miturile din acea vreme sugerează că ea și-a înviat soțul și fratele ucis și astfel a ajuns să fie cunoscută drept o zeiță care îi ajuta pe morți să intre în viața de apoi. Închinarea la Isis s-a răspândit în Grecia antică, unde numele însemna „mamă”, și în cele din urmă în Italia și în restul Imperiului Roman.

Închinarea la Isis

În acest din urmă timp, credința în Isis a devenit o obsesie asemănătoare cultului în care ea era venerată ca parte a sărbătorilor rituale. Corbino și Demarchi sugerează că astfel de ritualuri erau probabil săvârșite de preoți. Ele cred că au găsit dovezi ale unor astfel de ritualuri în frescele de pe pereții Templului lui Isis din Pompeii, notează Phys.org.

Cercetările anterioare au descoperit că Templul lui Isis a fost în mare parte distrus în timpul unui cutremur în jurul anului 62 d.Hr. Imaginile din fresce sugerează că acestea au fost adăugate după cutremur ca parte a renovărilor.

Noi dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis

Cercetătorii au descoperit reprezentări ale ritualurilor care implică păsări. Până acum, au găsit dovezi de gâște, turturele, găini și ibiși, împreună cu porci și diverse creaturi marine. Această nouă descoperire, sugerează cercetătorii, adaugă mai multe dovezi de păsări sacrificate pentru zeița Isis.

Cercetătorii notează că descoperirea este semnificativă, deoarece astfel de ritualuri au fost efectuate în privat; astfel, au fost găsite puține dovezi ale acestora. Frescele Isis sunt primele găsite în Italia. Cercetătorii observă, de asemenea, că păsările au fost carbonizate, ceea ce sugerează că oamenii care conduceau ritualurile le-au mâncat, probabil ca parte a unui banchet similar cu unele dintre cele arătate în fresce.

Vă recomandăm să citiți și:

Misterul unei statui egiptene „imposibile”, aproape de a fi dezlegat

ADN-ul recuperat de pe un pandantiv vechi de 20.000 de ani a dezvăluit cine l-a purtat

Un schelet găsit într-un adăpost din stâncă dezvăluie indicii despre o cultură necunoscută

Carul ceremonial din Pompeii a fost reconstruit și expus publicului