Un procentaj mare dintre copiii egipteni antici mumificați prezintă semne de afecțiuni ale sângelui cunoscute sub numele de anemii, ceea ce sugerează că acești tineri ar fi avut o mulțime de probleme medicale asociate, inclusiv malnutriție și defecte de creștere, arată un nou studiu.
Folosind scanări CT (tomografie computerizată) ale întregului corp, o modalitate nedistructivă de a studia obiectele, o echipă internațională de cercetători a examinat rămășițele a 21 de mumii ale unor copii care au murit la vârste cuprinse între 1 și 14 ani.
Echipa a evaluat copiii egipteni antici prin căutarea de semne revelatoare ale afecțiunii, cum ar fi creșterea anormală a craniilor și a oaselor brațelor și ale picioarelor.
Șapte dintre mumii, sau 33% dintre cele studiate, au prezentat semne de anemie sub formă de oase îngroșate ale craniului, au descoperit cercetătorii. Astăzi, se crede că anemia afectează 40% dintre copiii cu vârsta de sub 5 ani la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Această cercetare asupra anemiei în Egiptul Antic „ar putea pune în lumină problemele de sănătate ale societăților antice, inadecvarea dietei și standardele sociale”, a spus Sahar Saleem, profesor de radiologie la Universitatea din Cairo (Egipt) și membru al Egyptian Mummy Project. Saleem nu a fost implicat în studiu.
Acest studiu, publicat în International Journal of Osteoarchaeology, este probabil primul de acest gen care analizează prezența anemiei la copiii mumificați. Include mumii de copii din diferite părți ale Egiptului, datând încă din Vechiul Regat (mileniul al treilea î.Hr.) și până în perioada romană (secolul al IV-lea d.Hr.).
Indigo Reeve, bioarheolog la Universitatea din Edinburgh (Scoția), care nu a fost implicată în studiu, a definit anemia drept „o lipsă de globule roșii sănătoase, sau hemoglobină”.
Această afecțiune poate proveni dintr-o varietate de cauze, inclusiv deficiențe alimentare, tulburări moștenite și infecții, care toate pot duce la pierderea sângelui intestinal și la o absorbție slabă a nutrienților, a declarat Reeve. Anemia provoacă de obicei oboseală și slăbiciune, dar poate provoca și bătăi neregulate ale inimii și poate pune viața în pericol, în funcție de tip și de severitate, a adăugat ea.
Cazurile de anemie din copilărie pot provoca extinderea măduvei osoase, care se găsește în centrul majorității oaselor, ceea ce poate duce la creșterea osoasă ciudată și anormală, cum ar fi îngroșarea bolții craniene, partea craniului care ține creierul, a explicat Reeve. De asemenea, pe oase și în special pe craniu pot apărea leziuni poroase, ceea ce poate cauza probleme medicale suplimentare, notează Live Science.
Studiul a descoperit unele dintre aceste probleme asociate anemiei la copiii egipteni antici mumificați.
Într-unul dintre cele șapte cazuri cu bolți craniene îngroșate, un băiețel de 1 an a prezentat semne craniene de talasemie, o boală de sânge moștenită care poate provoca anemie ușoară până la severă din cauza producției reduse de hemoglobină. Alte simptome ale talasemiei pot include creșterea osoasă inadecvată și neobișnuită și un risc crescut de infecții, conform Johns Hopkins Medicine.
Băiatul avea, de asemenea, o limbă mărită și o afecțiune cunoscută sub numele de „fizionomie de rozătoare”, care este o creștere anormală a pomeților însoțită de un craniu alungit. Anemia severă a acestui băiat, combinată cu alte dificultăți, a fost probabil cea care i-a cauzat moartea, au teoretizat cercetătorii.
Nu este clar cum au ajuns să aibă anemii acești copii antici, dar tulburarea poate fi cauzată de malnutriție, deficiență de fier la mamele însărcinate, probleme gastrointestinale cronice și infecții bacteriene, virale sau parazitare, despre care se crede că au fost răspândite în Egiptul antic, au spus cercetătorii.
Totuși eșantionul mic al studiului, de 21 de mumii, nu este reprezentativ pentru o întreagă populație sau perioadă de timp, au remarcat cercetătorii. În plus, scanările CT „au produs imagini neclare din cauza rezoluției scăzute, care au împiedicat interpretarea” semnelor suplimentare de anemie, a spus Saleem.
„Cu toate acestea, credem că, în viitor, această lucrare poate deschide calea pentru cercetări suplimentare asupra anemiei și a altor probleme de sănătate antice”, a spus Saleem.
Unde s-ar putea afla mormântul lui Alexandru cel Mare?
A fost descoperit fragmentul unei traduceri vechi de 1.750 de ani din Noul Testament
„Forme de viață” periculoase au fost descoperite pe mumii mexicane din anii 1800