Conexiunile din Europa preistorică, analizate prin intermediul artefactelor din cupru
Geochimia artefactelor din cupru dezvăluie schimbări în conexiunile din Europa preistorică, arată un studiu al cercetătorilor germani.
Cercetarea a fost realizată de către Jan Piet Brozio, de la Universitatea din Kiel, și colegii săi, fiind publicată în jurnalul PLOS ONE.
Artefactele timpurii din cupru sunt considerate a avea o mare semnificație culturală și istorică în preistoria europeană, dar există puține informații despre modul în care cuprul a fost folosit și distribuit în Europa neolitică.
În acest studiu, autorii au analizat 45 de obiecte de cupru, incluzând topoare, dalte și alte obiecte, din diferite situri datând din mileniile al IV-lea și al III-lea î.Hr. din nordul Europei Centrale și din sudul Scandinaviei.
Cercetătorii au examinat semnătura izotopică de plumb a obiectelor din cupru pentru a le lega de surse de minereu prelevate anterior de pe continentul european.
Ce arată artefactele despre conexiunile din Europa preistorică?
Datele indică faptul că artefactele dinainte de 3500 î.Hr. proveneau exclusiv din minele din sud-estul Europei, în special din zonele miniere sârbe, în timp ce artefactele ulterioare includ minereuri din Alpii de Est și Munții Slovaci și, mult mai târziu, potențial din Insulele Britanice.
Rezultatele indică, de asemenea, fluctuații ale activității metalurgice în timp, inclusiv o scădere a prevalenței artefactelor din cupru în jurul anului 3000 î.Hr., notează Phys.org.
Aceste schimbări în originile și disponibilitatea cuprului reflectă probabil diferențele dintre conexiunile din Europa preistorică de-a lungul timpului, probabil influențate de schimbarea economiilor, a structurilor sociale, a rețelelor de comunicații și a tehnologiilor.
Schimbul de obiecte metalice a conectat Europa
Studiul suplimentar al surselor și utilizărilor artefactelor din cupru va îmbunătăți înțelegerea modului în care au fost produse și distribuite bunurile metalice pe continent în trecut.
„Pe baza analizelor izotopilor de plumb ale celui mai mare eșantion până în prezent de obiecte de cupru neolitice din sudul Scandinaviei și nordul Germaniei, studiul demonstrează că schimbul de obiecte metalice a conectat Europa pe distanțe lungi. Cu toate acestea, introducerea de noi tehnologii și materiale nu a condus de una singură la schimbări sociale; integrarea acestora a necesitat alegeri deliberate din partea societăților”, adaugă autorii.
Vă recomandăm să citiți și:
Unul dintre cei mai mari dinozauri de pe Pământ a ajuns pentru prima dată în Europa
Tyrannosaurus rex avea dinții acoperiți de buze, arată o nouă descoperire
Cine a fost misteriosul autor al primelor manuale de astronomie?
Statui egiptene antice, care înfățișează chipul unui faraon, dezgropate la un templu al Soarelui