Ruinele unui drum construit în urmă cu 7.000 de ani au fost găsite pe fundul Mediteranei
Arheologii au dezgropat ruinele unui drum vechi de 7.000 de ani, ascuns sub straturi de noroi marin în largul coastei sudice a Croației.
Aflată în situl neolitic scufundat de la Soline, această descoperire interesantă ar fi putut face legătura între vechea așezare a culturii Hvar și insula Korčula, acum izolată.
Cândva o insulă artificială, situl antic de la Soline a fost descoperit în 2021 de arheologul Mate Parica de la Universitatea din Zadar, Croația, în timp ce analiza imagini din satelit cu apa din jurul Korčula, potrivit Science Alert.
Drumul preistoric descoperit a fost protejat de valuri puternice timp de milenii
După ce au observat pe fundul oceanului ceva ce credea că ar putea fi de origine umană, Parica și un coleg s-au scufundat pentru a investiga.
La o adâncime de patru până la cinci metri în Marea Adriatică a Mediteranei ei au găsit ziduri de piatră, care ar fi putut fi parte dintr-o așezare antică. Masa de pământ pe care a fost construită era separată de insula principală de o fâșie îngustă de pământ.
„Norocul este că această zonă, spre deosebire de majoritatea părților Mediteranei, este ferită de valurile mari, deoarece multe insule protejează coasta. Acest lucru a ajutat cu siguranță la protejarea sitului de distrugerea naturală”, a declarat Parica în 2021 pentru Reuters.
Drumul preistoric recent descoperit a fost protejat de valuri puternice timp de milenii și datorită acestor insule.
Cu o lățime de aproximativ patru metri, artera a fost construită din plăci de piatră stivuite cu grijă. Astăzi este acoperită de un strat gros de noroi.
Întreaga așezare datează din 4.900 î.Hr.
Cercetătorii cred că această cultură neolitică Hvar, care a locuit cândva în estul Adriaticii, a construit așezarea Soline, acum scufundată, și vechiul pasaj care lega insulele.
Prin analiza cu radiocarbon a lemnului conservat, s-a estimat că întreaga așezare datează din 4.900 î.Hr.
„Oamenii au mers pe acest drum timp de aproape 7.000 de ani”, a precizat Universitatea din Zadar.
Acesta nu este singurul secret pe care Korčula l-a păstrat. Aceeași echipă de cercetare a descoperit o altă așezare subacvatică în partea opusă a insulei, care seamănă izbitor de mult cu Soline și care produce câteva artefacte intrigante din Epoca de Piatră.
Noua așezare găsită pare să aibă legături cu vechea cultură Hvar
Arheologul Igor Borzić, de la Universitatea din Zadar, a observat recent structuri interesante sub apele golfului. Așa că cei care fac scufundări la situl Soline au plecat în explorare subacvatică și, spre marea lor încântare, au descoperit o așezare aproape identică, scufundată la o adâncime de 4-5 metri.
„În sit au fost găsite artefacte neolitice, precum lame, topoare din piatră și fragmente de sacrificiu”, a mai transmis Universitatea din Zadar.
Noua așezare găsită, la fel ca cele de la Soline și drumul său de legătură, pare să aibă legături cu vechea cultură Hvar.
Așezările insulare din perioada neolitică, descoperiri rare
În urmă cu aproximativ 12.000 de ani, era neolitică, cunoscută și sub numele de noua epocă de piatră, a apărut în unele prăți ale lumii, pe măsură ce am trecut treptat de la un stil de viață de vânători-culegători la agricultură și domesticirea animalelor, rezultând în mai multe așezări ale comunității.
Descoperirile arheologice multiple, rămășițele scheletice, artefactele, modelarea computațională a tiparelor genetice și multe alte surse contribuie la cunoașterea noastră asupra oamenilor care au trăit în Neolitic.
Dar așezările insulare din perioada neolitică nu sunt la fel de des găsite.
Vă mai recomandăm și:
O parcelă de pe o insulă de lux din Dubai s-a vândut pentru suma record de 34 de milioane de dolari
O insulă din Scoția, scoasă la vânzare pentru 190.000 de dolari
Siturile de patrimoniu din Africa, amenințate de schimbările climatice
Un vechi templu al lui Poseidon, descoperit într-o zonă lovită de tsunamiuri din Grecia